LYS – YGS Tercihi yani Üniversite tercihi yapacak adayların kafasındaki sorulardan bir kaçı; “Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim?, sıralamaya göre mi yoksa puana göre mi tercih yapmalı? yazacağım üniversite acaba iyi mi?”. Biz de Kariyer Memur olarak LYS – YGS Tercihi yani Üniversite tercihi yapacak adayların kafasındaki sorulardan bir kaçı; “Tercih yaparken nelere dikkat etmeliyim?, sıralamaya göre mi yoksa puana göre mi tercih yapmalı? yazacağım üniversite acaba iyi mi?”. Biz de Kariyer Memur olarak adayların sorularına bir nebze cevap olabilmek için aşağıdaki bilgileri derledik.
Dilediğiniz üniversiteye yerleşebilmeniz dileğiyle…
Aşağıda bulunan 12 Püf Noktasına Dikkat Ederek Tercihin Zorluğunu Lehinize Çevirebilirsiniz.
TERCİH YAPARKEN GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMASI GEREKEN 12 MADDE
1- Puanı değil başarı dilimini önemseyin: Tercih listesini düzenlerken bir sene önceye ait olan Yüksek öğretim Programları ve Kontenjanlar Kılavuzu sizin için önemli bir rehber olacak. Ancak bilmelisiniz ki hiçbir zaman bu yılın puanlarıyla geçen yılın puanları birebir örtüşmeyecektir. Artan kontenjanlar, son sınıftaki öğrenci sayısının azalması, baraj puanın düşmesi gibi farklılaşmalarla orta sıralarda yığılmalar olabileceğinden puanı baz almak yanlış sonuç verecektir. Tercih listenizi, başarı sırasını esas alarak düzenlemeniz daha sağlıklı sonuç verecektir.
2- Başarı sırası sizden üstte ve altta olanları da tercih edin: Puanınızın tutmadığı, ancak istediğiniz 2-3 bölümü, başarı sırası sizden %30-35 daha yukarıda görünse de yazınız. İdeal tercih sıralamanız bu 2-3 tercihten sonra gelmeli, bu tercihlerden sonra ideal tercih sıralaması yapılmalıdır. Ancak siz “Ne olursa olsun bir Üniversiteye yerleşmeliyim” diyorsanız başarı sıranızın %35 geride başarı sırasına sahip olan yüksek öğretim programlarına da tercih listenizde yer verip kendinizi garantiye almalısınız..
3- Yatay Geçiş Sınavı gerçeğini unutmayın: Yatay Geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçmesidir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılmamakta, ancak %80’e kadar benzer içerikteki bölümler arasında yatay geçiş yapılabilmektedir. Bu benzerlik üniversite kurulu tarafından belirlenir.
Yatay geçiş sınavları; sınava bir sene daha hazırlanmak istemeyen adayların hayallerini ertelemeli olarak gerçekleştirmesi adına can simididir. Yatay geçişler üniversiteler arasında yapılabildiği gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönemi, önlisans okuyorsa ise 1. dönemi bitirmiş olması gerekir. Genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmakla birlikte bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.
4- Yeni açılan üniversite ve bölümleri yazarken: Tercih kılavuzunda yeni açılan, dolayısıyla bir sene önceki kılavuzda en küçük puanı ve başarı sırası bulunmayan bir bölüme tercihlerinizde yer verirken; o üniversite ve bölümün eş değeri olan yakınlardaki üniversite ve bölümün bir sene önceki verilerini ve en önemlisi istek sıranızı göz önüne alın.
5- Tercih merkezinize isteklerinizi ve hayallerinizi koyun: Tercih merkezinize mezun olacağınız üniversiteyi değil hayalinizdeki mesleği koyun. Hayalinizdeki mesleğe yakın çevrenizin örnekleri ya da telkinleri ile karar vermeyin. Kendi ilgi ve yeteneklerinizin, gelecekten beklentilerinizin farkına vararak meslek tercihinizi yapın.
6- Seçtiğiniz mesleğin iş imkanları üzerinde durun: İleride yapacağınız mesleğin iş imkanını iyi araştırın. Seçtiğim meslekten mezun olduğumda karşılaşacağım ortamda “iyi bir kartvizite mi yüksek limitli bir kredi kartına mı sahibi olacağım, ofis işi mi hareketli bir iş mi, yoğun tempo mu standart iş temposu mu, ekip çalışması mı bireysel çalışma mı” sorularının cevabını bularak mesleğinizin iş imkanlarının yaşam ve kişilik standartlarınıza uygunluğunu ölçün.
7- Farklı puan türlerinin sıralaması: Puan türleri farklı ortak alanları alanlarınıza göre gruplamak yerine, en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun.
8- Seçtiğiniz mesleğe ait üniversiteleri web sayfalarından araştırın: Sadece meslek değil, hangi üniversitede okuyacağınız da en az meslek seçiminiz kadar önemlidir. İş hayatına atıldığınızdan birkaç yıl sonra iş başvurularınızda okulunuzun size ne kattığına ve tecrübenize bakacak olmalarına rağmen; bu tecrübeyi edineceğiniz işyerleri ilk 5 yıl, bitirdiğiniz okula bakacaktır. Bu yüzden hedeflediğiniz meslekler ve üniversiteler hakkında bilgilere ulaşmanız gerekir. Bu konuda en faydalı ve güvenilir kaynağınız sık sık güncellenen, okulların internet sayfalar olacaktır. Eğitim almak istediğiniz üniversitede okuyan birkaç öğrenciyle ve o bölümden mezun olanlarla görüşüp okul hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Okurken göreceğiniz dersler, okulun fiziksel şartları, uluslararası bağlantıları, barınma ve burs imkanları, ulaşım olanakları, mezunlara iş imkanı sağlayıp sağlamadığı gibi soruların cevabını bulduktan sonra üniversitenizi belirlemeniz en sağlıklı olanıdır.
9- Meslek ve üniversiteler belli olduğuna göre sıralamayı yapın: Tercih listenizde bölümleri, istek sıranızı bozmadan, yerleşmeniz zor olan bölümden kolay olana göre sıralayın.
10- Düşünmediğiniz tercihleri sırf tercih hakkınızı doldurmak için yazmayın: Kendinizi garanti altına almak için başarı sırası sizden çok geride olan, kazansanız bile kayıt olmayı düşünmediğiniz bir programa tercih listenizde yer vererek abartmayın.
11- Okulların özel koşullarını çok iyi inceleyin: Tercih ettiğiniz bölümlerin yanında özel koşullar sütunu ve kılavuzun ayrı bir bölümünde özel koşul maddelerinin açıklamaları bulunmaktadır. Kampüs adresinden, yabancı dil ayrımına ve ücret politikasına kadar pek çok kriterden bahsedilen özel koşullar mutlaka incelenmelidir.
12- Okul kodlarınızı birkaç kez kontrol edin: Tercih formunuza yazdığınız bölümlerde kodlama hatası olmamasına son derece dikkat edin. Pek çok aday tek bir rakamı yanlış yazarak istemediği şehirlere ve bölümlere yerleştirilmekte veya açıkta kalmaktadır.