Ova, akarsularca yarılmamış olan ve genellikle üzerinde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı düzlüklerdir.Türkiye’nin ovaları tektonik ovalar, delta ovaları, karstik ovalar, lav örtüsü ovaları, eski göl yeri ovaları ve dağ eteği ovalarından oluşmaktadır.
Tek Ova, akarsularca yarılmamış olan ve genellikle üzerinde tarımsal faaliyetlerin yapıldığı düzlüklerdir.Türkiye’nin ovaları tektonik ovalar, delta ovaları, karstik ovalar, lav örtüsü ovaları, eski göl yeri ovaları ve dağ eteği ovalarından oluşmaktadır.
Fay hatları boyunca ince uzun görünüme sahip sıcak su kaynağı ve sağlık turizmi potansiyeline sahip ovalardır.
Volkanik alanlarda olduğu gibi tehlikeli alanlar olsalar bile yoğun nüfusludurlar.Bunun sebebi toprağın verimli oluşudur.
Ülkemizde tektonik ovalar 3 kuşak halimde uzanır.
Önemli delta ovalarımız Çukurova (Seyhan – Ceyhan),Silifke (Göksu) ,Bafra (Kızılırmak) , Çarşamba (Yeşilırmak) ve grabenlerin ağız kısımlarıfır.
Not : Sakarya nehrinde büyük delta oluşamamasının nedeni İstanbul boğazındaki dik akıntılardır.
Not : Şartlar uygun olsa bile Ege’de deltaların küçük , şartlar uygun olmasa bile Akdeniz ve Karadeniz’deki deltaların büyük olmasının sebebi akarsuların erezyon üzerindeki etkileridir.
Konya ,Iğdır,Mürted,Mali,ergene, Eskişehir ovaları dağ içi ovalarına örnektir.
Konya,Akşehir, Develi
Grabenlerin geri kısmı ile Sakarya ovası
Bursa Ovasının güneyi,Antalya ovasının kuzeyi
Göller yöresinde toplanmıştır.Aynı zamanda polyedir.Kireç taşı ve kalker üzerinde erime çukurlarında oluşmuşlardır.Tefenni,Acıpayam,Kestel,Korkuteli,Elmalı,Salda,Suğla,Muğla ovaları karstik ovalardır.