Türkçe’nin Resmi Dil Olduğu 4 Ülke Sayınız

Türkçe’nin Resmi Dil Olduğu 4 Ülke Sayınız
Yayınlama: 05.10.2018
Düzenleme: 05.03.2021 22:50
11.338
A+
A-

Sözlü mülakatların olmazsa olmazı mülakatlarda en fazla sorulan sorulardan biri olan “Türkçe’nin Resmi Dil olduğu 4 ülke sayınız” sorusuna cevap arayacağız. Özellikle Polis alımlarında sorulan bu soruya net olarak aşağıdaki ülkeleri sayarak cevap verilebilir.

Resmî durumu

Türkçe Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmî dilidir. Türkiye’de Türk Dil Kurumu, Atatürk tarafından 1932 yılında Türk Dili Tetkik Cemiyeti olarak bağımsız bir organ olarak kurulmuştur. Türk Dil Kurumu dilin sadeleşmesi, yabancı kökenli sözcüklerin değiştirilmesi (özellikle Arapça ve Farsça) için çalışmıştır. 1978 Dil yasasına göre Türkçe Kosova’da resmî dildi. Şu anda sadece Kosova’nın Türk çoğunluğunun yaşadığı bir kent olan Prizren’de resmî dildir. Diğer bölgelerdeki resmiyeti ortadan kaldırılmıştır.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Resmî dil olduğu ülkeler:
Türkiye
Kuzey Kıbrıs
Kıbrıs Cumhuriyeti
Kosova (bölgesel)
Makedonya (bölgesel)
Romanya(bölgesel)
Irak (bölgesel)

Dünya üzerinde kaç kişi Türkçe konuşuyor?

Türkler, dillerini adım attıkları her bölgeye taşımış. Dünya nüfusunun yüzde 3’ü, dilimizi konuşuyor. Türkçe dünya dilleri arasında 5. sırada yer alıyor.

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Şükrü Haluk Akalın’ın yıllardır süren çalışmaları Türkçe’nin dünyada sık kullanılan diller arasında olduğunu gösteriyor. Çalışmaya göre yeryüzünde toplam 6 bin 912 dil konuşuluyor ve Türkçe bu diller arasında dünya üzerinde kullanılan ilk 5 dil arasında yer alıyor.

Dünyada 220 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Bu da dünya nüfusunun ortalama yüzde 3’üne denk geliyor. Türkçe toplam 6 gruba ayrılıyor ve bu 6 grup içinde 39 dil bulunuyor. Haluk Akalın, Türkiye Türkçesinin 12 milyon kilometrekarelik bir alanda çeşitli kollarıyla, lehçeleriyle, şiveleriyle kullanılmakta olan Türk Dili ailesinin en büyük kolu olduğunu belirtiyor. Akalın , “Türkçe sadece Türkiye sınırları içinde kullanılmıyor. Mesalâ Rusya’da Tofa Türkçe’sini sadece 30 kişi konuşuyor. Ve dillerini korumaya çalışıyorlar. Oysa bizde son yıllarda bir yozlaşma var. İş yeri adlarının yabancı yazımı konusunda belediyeler çalışıyor. Eskiden Türkçe Fransızca’nın etkisindeydi. Şimdi İngilizce’nin. Dilimizi korumaya çalışmıyoruz. Aksine elimizden akıp gidiyor” dedi.

Bunun yanında POMEM, PÖH ve diğer Polislik Mülakatlarında Aşağıdaki Sorular da sorulmaktadır.

Polislik mesleğine uygun olduğunuzu düşünüyor musunuz ?
Evet , polis olabilecek şartları taşıdığıma inanıyorum.
Disiplin nedir ?
Kurallara uymak , yapılan işi daha önce belirlenen nizamlara uygun yapmak . Bir topluluğun yasalarına yazılı yazısız kurallarına uymak.
Temel insan hakları nelerdir ?
Yaşama hakkı , Sağlık hakkı , Düşünce özgürlüğü , Eğitim hakkı , İnanç özgürlüğü , İbadet özgürlüğü , Özel yaşamın gizliliği , Ekonomik haklar.
Kuvvetler ayrılığı ne demektir ?
Yasama , Yürütme , Yargı erklerinin birbirinden ayrılmasıdır .

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.