SSK EMEKLİ MAAŞ SORGULAMA – Emeklilik her çalışanın belirli bir yaşa geldiğinde hak ettiği bir statüdür. Emeklilik sistemlerinin amacı bedenen çalışma yetenekleri azalmış ve hayatının büyük bir kısmını çalışarak geçirmiş vatandaşların yaşlılıklarında rahat etmelerini sağlamaktır. Emeklilik sadece ekonomik getirilere dayanmaz. Devletin verdiği maaş dışında sağlık hizmetlerinden faydalanırken sağlanan avantajları da kapsar.
Ülkemizde sigortalı olarak çalışan her vatandaş belli bir süre çalıştıktan sonra emekli olup rahatlayabilmek ister. Emeklilik gençken vakit bulunamayan isteklerin, hayallerin ve planların gerçekleştirileceği uzun bir tatil dönemidir. Sosyal devlet olgusuna önem veren bütün devletler emeklilerine sağladıkları geniş imkanlarla öne çıkarlar. Emeklilik her çalışan için bir haktır. Bireyler çalışma hayatları içinde emeklilik günlerinde alacakları maaşın primlerini öderler ve bu biriken pirimler emekli aylığı olarak geri döner.
Bir kişi emekli olabilmek için bağlı olduğu kuruma düzenli olarak prim yatırmak zorundadır. Aldığı emekli maaşı ise yatırdığı primlere göre değişmektedir. Yeni getirilen sisteme göre emekli olabilmek için yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık sürelerinin aynı anda tamamlanmış olması gerekmektedir. Özel şartlar altında ya da kişinin daha düşük bir maaşı kabul etmesi halinde kısmi emeklilik mümkünse de genel olarak emeklilik için yapılan başvuruların yaş, prim ve sigortalılık süreleri tamamlandığında yapıldığı görülmektedir.
Bu üç olgunun içerisinde emekli maaşını belirleyen en önemli unsur yatırılan pirim miktarıdır. Çalışanın adına ödenen prim miktarı ne kadar yüksek olursa emekli olduğunda alacağı maaş da yüksek olacaktır. Sigorta prim miktarını belirleyen etkenler ise maaş, prim, mesai saatleri ve ikramiyelerdir. Çalışanların sigorta primlerinin aldıkları maaş üzerinden yatıp yatmadığını kontrol etmeleri menfaatlerine olacaktır. Adlarına ödenen prim miktarını öğrenmek isteyenler E-Devlet ile rahatlıkla sorgulama yapabilir. Prim tutarları düşük ise Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacakları başvuru ile, eğer tespit edilirse eksik ödenmiş primlerinin tamamlanmasını sağlayabilirler.
Emekli olmak için bütün yükümlülüklerini yerine getirmiş olanlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapacakları başvuru ile emeklilik günlerinin ilk adımını atmış olurlar. Başvurusunu yaptıktan sonra emekli maaşı ne zaman yatar diye bir beklenti içinde olanlar için cevabımız maaşlarının bir ya da en geç iki ay içinde bağlanacak olduğudur. Bütün emekliler için maaş alma günü değişmektedir. Yani bütün emeklilerin maaşları aynı gün içerisinde ödenmez. Maaş bağlanırken emekli maaşının ayın hangi gününde alınacağı da belli olur.
Ne kadar emekli maaş alacağınızı internet üzerinden kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. SSK emekli maaş sorgulamanızı nasıl yapacağınızı aşağıda anlattık. Daha önceden E-SGM üzerinden de yapılabilen bu işlem artık sadece E-Devletten yapılmaktadır. Çünkü E-SGM sistemi yanlış bilgiler verip vatandaşları zor durumda bırakmış, bu nedenden dolayı kullanımı azalmıştır. E-SGM’nin işlemlere kapatılmasının bir diğer nedeni ise şifresiz gerçekleştirilen işlemlerin bilgi gizliliğini ihlal etmesidir.
Emeklilik günlerinizin başlaması için başvuru yaptıktan sonra sonucu beklerken evrak takibini de E-Devlet’ten yapabilirsiniz. Teknolojiye bağlı gelişen otomasyon sistemleri sayesinde emeklilik işlemlerinin sonuçlanması eskiye oranla hızlandı. Ancak evrakların düzenlenmesi sırasında yapılabilecek hatalar bu sürenin uzamasına sebep olmakta. Evrak takip sistemi ile hataların önüne geçmek ve zamanında müdahale etme şansı doğdu. SGK emeklilik sorgulama hizmeti ile emekli olacağınız günlere aksaklık olmadan ulaşabilirsiniz.
Sosyal güvenlik kurumlarının tek bir çatı altında toplanması ve devlete bağlı işlemlerin aynı portala aktarılması ile SGK’ya ait internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilecek işlemlere kısıtlama geldi. Daha önce sigorta olarak bilinen 4a, BAĞKUR olarak bilinen 4b ve emekli sandığı olarak bilinen 4c sigorta kolları aynı sistem üzerinden hizmet vermeye başladı. Devlet memurları için emekli sandığı maaş sorgulama için E-Devlet şifresi edinebilirsiniz.
Emekli maaşları yıl içinde devlet tarafından belirlenen oranlarda artmaktadır. Emekli maaşım ne kadar oldu diye merak ediyorsanız aynı adımları izleyerek maaş artışınızı görme imkanınız var. Aynı kısımdan emekli maaşından yapılan muayene ve ilaç kesintileri de sorgulanabilir
Ayrıca emekli maaşlarının bağlanması sırasında yapılan hesaplamalar üç farklı tarihte yürürlükte olan sistemlere göre yapıldığından son senelerde emekli olanların maaşları birbirinden farklı olmaktadır. Bağlanacak emekli aylığının hesaplanmasının bireysel olarak yapılması nerdeyse imkansızdır. Bunun için SGK tarafından sunulan emekli maaşı hesaplama modülünü kullanabilirsiniz.
E-Devlet üzerinden yapacağınız işlemler için öncelikle bir E-Devlet şifresi almanız gerekmektedir. Bu şifreyi en yakın bir PTT şubesine giderek 2 TL hizmet bedeli karşılığında alabilirsiniz. Alacağınız bu E-Devlet şifresi ile SSK emekli maaşı sorgulama işlemleri gibi birçok sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.