Kimya Mühendisliği nedir? Kimya Mühendisliği ne iş yapar? Tüm soruların cevabı haberimizde
Kimya mühendisi, üretim süreçlerine katılacak olan maddelerin daha kullanışlı hale gelmesini sağlar. Peki kimya mühendisliği nasıl olunur, şartları nedir?, kimya mühendisliği maaşları ne kadar? Gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik… Detaylar haberimizde
Kimya mühendisi, üretim süreçlerine katılacak olan maddelerin daha kullanışlı hale gelmesini sağlar. Kimya mühendisleri; savunma sanayii, uzay araştırmaları, uçak ve havacılık sanayii ile elektronik teknolojisi gibi farklı alanlarda çalışabilir.
Kimya mühendisi olmak için belli bir eğitim almak gerekir. Buna göre kimya mühendisleri üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren kimya mühendisliği bölümünden mezun olmaları gerekir. Kimya mühendisleri ise mezun olduktan sonra devlet kuruluşlarında ve ya özel sektörde çalışabilirler.
Devlet sektöründe çalışmak isteyen kimya mühendisleri devlet kurumunda çalışmak isterlerse Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerek gerekli puanı alabilirler. Bu puanı alan kimya mühendisleri herhangi bir devlet kuruluşunda işe başlarlar.
Hayat boyu öğrenmeye yönelik çalışan kimya mühendisleri bilimsel alanda kendilerini sürekli güncellerler. Üniversitelerin dört yıllık kimya mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler kendi tercihleri doğrultusunda alanları olan bir kuruluşta işe başlayabilirler.
Kimya mühendisleri, maddelerin kimyasal ve fiziksel süreçlerini inceleyip, yeni geliştirilen teknolojiyle ürünlerin daha verimli kullanılmasını sağlar. Disiplinlerarası mühendislik dallarından olması nedeniyle kimya mühendislerinin; fizik, kimya ve matematik gibi farklı alanlarda üstün bilgiye sahip olması gerekir. Kimya mühendislerinin diğer görevleri şöyle sıralanır;
Kimya Mühendisliği Maaşları (Özel Sektör)
Kimya mühendisleri, 4 yıllık mühendislik eğitimini tamamladıktan sonra çoğunlukla çalışma hayatına özel sektörde başlar. Çünkü devlet kadrolarına kıyasla özel sektörde iş bulma süreci daha kolay ve hızlıdır. 25 yaşın altında yeni mezun kimya mühendisi maaşı genellikle asgari ücret seviyesinde yani yaklaşık 3000 TL civarındadır. Deneyim süresi arttıkça maaş miktarı da doğru orantılı olarak artar. Deneyimli bir kimya mühendisinin günümüz koşullarında ortalama maaşı 5000 TL seviyesinde belirlenmektedir.
Kimya Mühendisliği Maaşları (Devlet)
Yeni mezun kimya mühendisleri için devlette çalışmak özel sektöre göre başlangıçta daha avantajlıdır. Çünkü herhangi bir tecrübeye bakılmaksızın tatmin edici bir maaş ile işe başlamak mümkündür.Devlette kimya mühendisliği maaşları 7000 TL civarındadır. Ancak bu maaş, tıpkı özel sektörde olduğu gibi yine kişiye bağlı olarak değişir. Yüksek lisans mezunu olmak, YDS puanına sahip olmak, medeni durum ve çocuk sayısı gibi faktörler maaşa etki etmektedir.