İnternet Üzerinden Türkiye’nin Her Yerinden Temel İşaret Dili Eğitimi Sertifika Programına Katılabilirsiniz!
Ülkemizde 3.5 Milyon işitme engelli vatandaşımız yaşıyor. İşaret dili her geçen gün önem kazanıyor. İşaret dili bilenler, hastaneler, belediyeler vb. kurumlarda görev alabiliyor. Peki son birkaç alımda İşaret dili bilenler nerelere atandı veya çalışmaya başladı. Yapılacak yeni alımlardan yararlanmak isteyenler için İşaret Dili eğitimi alabilecekleri kurumlar aşağıda belirtilmiştir.
1- AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI MEMUR ATAMALARI (KPSS ŞARTI OLMADAN)
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı son yıllarda yapmış olduğu sınavlar ile İşaret Dili Tercümanı almaktadır. Son yapılan sınavda KPSS şartı aranmamıştır. Aranan şartlar şöyle; a.657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları haiz olmak, b.Erkek adaylar için askerlik ile ilişkisi bulunmamak, c.Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan emekli veya yaşlılık aylığı almıyor olmak, d.Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı İşaret Dili Tercümanlığı sertifikası sahibi olmak. (Türk İşaret Dili Sisteminin Oluşturulması ve Uygulanmasına Yönelik Usul ve Esasların Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesi kapsamında verilen işaret dili tercümanlığı sertifikasınasahip olmak.) e.En az lise ve dengi okul mezunu olmak.
2- ÖZEL TEŞVİK PROGRAMI ATAMALARI (KPSS ŞARTI OLMADAN)
İsaret dili’nin ve bu dili konuşarak yaşayan bireylerin toplumdan faydalanmasını sağlayacak özel teşvik programı Kursların birlikte düzenlemiş olduğu bu teşvikte,artık tüm büyük şirketlerin mağazalarında ve halkla ilişkiler olan her kısmında işaret dili bilen eleman alanacağı belirtildi.Nedeni dışarıda bu dili konuşan 3 milyon bireyin rahatça konuşabileceği ve yararlanabileceği bir yerin olmaması . İşitme Engelliler alış veriş yapmakta zorlanıyorlar . İşitme engelliler ve bu dile ihtiyaç duyan bireyler toplumda çektiği en buyuk sıkıntılardan bırıde bu dili konuşan yerlerin olmaması,En buyuk kurumsal şirketlerin ve iş yerlerinde gitmekten çekinen bu bireyler için özel şirketler artık eleman alırken işaret dilini tercih ediyor. Eğitimin sonunda iş yönlendirmesinin yapıldığı bu teşvik programında ,atama yapılacak 81 ildeki şirketleri sorabilirsiniz.
3- KAMI HASTANELERİ KURUMU PERSONEL ALIMI
TÜRKİYE Kamu Hastaneleri Kurumu, engelli vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını kolaylaştırmak için aldığı önlemlere bir yenisini daha ekledi. Kurum tarafından hastanelere gönderilen ‘Engelli bireylere yönelik sağlık tesisleri denetleme formu’nda hastanelerin alması gereken önlemler sıralandı. Söz konusu tedbirlerin ne kadarının hayata geçirildiği konusunda da bilgi istendi. Bu kapsamda hastanelerde engellilere yönelik verilecek sağlık hizmetleri kapsamında her hastanede işaret dili bilen personel çalıştırılacak. Hastanelerin girişlerinde Braille alfabesiyle hazırlanmış bilgilendirme panoları ve hastane planını gösteren kabartma haritalar bulundurulacak. Ayrıca yeni düzenleme kapsamında engelli hastalara hastane içinde ve dışında refakat edecek personel de görevlendirilecek. Gönderilen formda, bu görevleri yürüten personel bulunup bulunmadığı da soruldu.
4- ADLİYELERDE BİLİRKİŞİ OLARAK GÖREV ALMA
Adliyelerde işitme engelli vatandaşlar ile iletişim kurabilmek ve sorunları çözmek adına Bilirkişi olarak görev yapabilirsiniz. Bununla ilgilli yerel mahkemelerin ilanlarını takip edebilirsiniz.
5- YEMİNLİ İŞARET DİLİ TERCÜMANI OLABİLİRSİNİZ
Noterden tasdikli yeminli tercümanlar tapu daireleri, karakollar, hastaneler ve belediyelerde çalışabiliyor. Yeminli Tercümanlar sahip oldukları sertifikaları noterden onaylatarak yeminli tercümanlık yapabiliyor.
6- TV, KONFERANS, SEMİNER YA DA TOPLU ORGANİZASYONLARDA TERCÜMANLIK YAPABİLİRSİNİZ
İşaret Dilini öğrenildikten sonra Televizyonlarda ya da çeşitli organizasyonlarda tercümanlık yapabiliyorsunuz.