Diyanet İşleri Başkanlığı henüz mülakat tarihini açıklamadı. Fakat, tarihi belirlendiği zaman Diyanet İşleri Başkanlığı sitesi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuruda bulunduktan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde mülakata çağrılacak adayların bir listesini yayınlayacak. Bu listeye göre seçilen adaylar, site üzerinden DHBT giriş belgelerinin çıktısını alacak. (https://ikys.diyanet.gov.tr/) adresi üzerinden gerçekleştirilecek olan işlemler tamamlandıktan sonra mülakata katılma hakkı kazanacaksınız.
DHBT Mülakat Sınavında Neler sorulur ? İşlemler nasıldır ?
DHBT Ezberleri ve sınavı hakkında DHBT Mülakat bölümünde bilgilendirmesini ve ilgili yazıları hep paylaştık.(Dualar ezberler,mülakatı kazanmak için püf noktalar vb) yapmanız gerekenleri zaten anlattık.
DHBT MÜLAKAT sınavının sonunda aldığınız puan 70 ve üzeri olursa seçim hakkı elde eder ve tercihlerinize göre atamanız yapılabilir.
DHBT Mülakat sınavından da başarılı olan adaylar için tercih listeleri yine aynı sistem üzerinden işler ve sizler sisteme girerek tercihlerinizi yapabilirsiniz.
DHBT sınavı, iki yılda bir kez yapılmaktadır. (DHBT sınavı en son 9 Aralık 2018 tarihinde yapılmıştır)
Dhbt Sınavı Ne Zamandan Beri Yapılmaktadır?
Dhbt sınavı ÖSYM tarafından ilk defa 2014 yılında yapılmıştır. Ondan önce YETERLİK sınavı adı altında yapılmaktaydı.
DHBT sınavından sonra Diyanet mülakat için belirlediği tarihlerde bunun duyurusunu yapacaktır. Mülakat sınavına katılacaklar DHBT yazılı sınavından daha stresli ve heyecanlı olacaklardır. Bunun için aşağıdaki hususlara dikkat etmenizi önemle rica ederiz.
Sınav stresi ve ses sağlığı
Stressiz, heyecansız sınav yoktur, stres ve heyecanın tamamen doğal olduğunun farkında olun. Sizle sınava girecek herkes bu stresi yaşamaktadır. Ama bu stres sizi negatif yönde kesinlikle etkilememesi gerekmektedir. Stresten uzak durun stresin ses tellerini bile etkilediğini unutmayın.
Sınava girmeden birkaç gün öncesinde ses sağlığınızı ciddiye alın, çok soğuk ve sıcak yemekten kaçının. Ses tellerinizi yumuşatan içecekler için. Sınavdan 1 saat öncesinde diyafram egzersizleri yapın, nefesinizin açılmasını sağlayın.
Beden dili ve konuşma tarzı önemli
Mülakat sırasında çok az bir sürede bilgi, tecrübe ve kendine güvenli olduğunuzu göstermeniz gerekiyor. Bu durumda beden diliniz ve konuşma tarzınız çok önemli. Diksiyonunuz, mimikleriniz önem arz ediyor. Komisyondakiler sizin bazen sabrınızı da ölçmek isteyebilirler, hiç ummadığınız yerden yanıltıcı sorular karşınıza çıkabilir. Bu gibi durumlarda uyanık ve pozitif bir yaklaşım içerisinde olmanız gerekmektedir.
Komisyondaki görevlilerin sözünü kesmeyin dinleyin ve size konuşma hakkı verince konuşun. Yapmacık ifadelerden sakının. Görüşme sırasında sadece ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir, bunu unutmamalısınız.
Sınavda olduğunuzu asla unutmayın. Kesinlikle siyaset yapmamalı, belli kişileri grupları hedef alan kelimelerden, argo kelimeler kullanmaktan sakınmalısınız.
Daha önce Fahri Kur’an Kursu öğreticiliği veya vekil imam, müezzin olarak bir yerlerde görev yapmışsanız bunlar sizin için artı bir tecrübe sayılır. Uygun ortam oluşmuşsa bunları dillendirebilirsiniz.
Dış görünüşünüz
Unutmayın dış görünümünüz size saklı bir puan getirecektir. Kıyafetiniz sade ve uygun renkler içeren giysiler olmalı. Yaz mevsimi bile olsa tişört giymekten sakının, dar kot pantolon gibi giysiler giymeyin. Ceket giyerek gitmenizi tavsiye ederiz. Kıyafetiniz buruşuk olmamalı mutlaka ve mutlaka ütülü, ayakkabılarınız boyalı olmalıdır. Yüzünüz asık olmamalı, öz güven içerisinde vakarlı bir şekilde samimiyet içerisinde olmalısınız.
Kur’an Kursu Öğreticiliği mülakatına katılan bayanların koku kullanmamalarını da tavsiye ederiz. Cep telefonlarınızı da ayrıca KAPALI tutunuz.
Dış görünüş önemlidir amma kalpleri evirip çevirenin de Allah olduğu unutulmamalı, zahiren şekilden şekile de girmeye gerek yoktur, kendinizi kasmamalısınız. Sizi sınav yapan kişilerin de onlarca mülakata katıldığını ve sizin ruh halinizden anlayacaklarını bilin.
Şakaya kurban gitmeyin
Komisyon görevlileri kendi aralarında veya size dahi bile şaka yapsalar şakaya müdahil olmayıp ciddiyetinizi bozmayın.
Olmazsa olmaz Ezberlerimiz
Müfredat ezberlerinizi tamamlayın. Buruc suresinden aşağısı, Buruc’dan yukarısı olarak da Yasin, Tebareke, Nebe kesinlikle olmalıdır. İlaveten Fetih, Rahman ve Hucurat sûrelerini de mutlaka ezberleyin. Bunların meallerini de çalışın. Meal de soruluyor.
Ayrıca mesleki görevimizle alakalı gerekli ezber duaların tamamını ezberleyin. Hutbe, cenaze, telkin, nikah, sünnet, asker uğurlama, hacı uğurlama, açılış merasimi, önemli günlerde uygun dualar vs. Örneğin bir nikah merasiminde dua yapacaksınız yapacağınız dua Türkçe metin bir dua olsa bile duanın başlangıcında ve sonunda hamd ve salavat ile bitirin. Alışkanlığınızı bu şekilde yapınız.
İlmihal soruları
İlmihal konularından hepsinden mesulsünüz. Soru şekilleri değişik şekilde gelebilir. Bazen bir terim sorarlar, bazen bir şeyin hükmünü sorarlar, bazen de örneğin “sehiv secdesi nasıl yapılır? bunu bize bir anlat” diye sorarlar.
İmam ve müezzin adaylarına imametle ilgili meseleler daha ziyade sorulur, Namazın vacipleri, sehiv secdesi, namazı bozan ve bozmayan haller, Cuma namazı, hutbesi vs.
Tabi sadece ilmihalden sormayacaklardır.. Akaid, siyer, tecvid, hadis sorularına da muhatap olacaksınız
Cevaplarınız kısa ve net olmalı
Soru cümleleri tam sorulmamışken kesinlikle birden cevap vermeyin. Düşünerek kâfi gelecek şekilde cevap verin, cevabınızı gereğinden fazla uzatmayın. Bilmiyorsanız “hatırlayamıyorum” veya “bilmiyorum” şeklinde cevap verin. Her soruyu bilmeniz gerekmemektedir.
Gündem ve Genel kültür
Gündemi takip edin ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı hakkında bilgi sahibi olun. Başkanı, başkan yardımcılarını, kuruluş tarihi, görevleri, Müftülükler, diyanet yayınları, Diyanet tv programları vb. şeyler hakkında bilgi edinip sınava gidiniz.
Mushaf ve okuyucu seçimi
Malumunuz olduğu üzere bir çok farklı hat ve ebat da mushaf-ı şerifler mevcuttur.
Sınava yakın genellikle Diyanetin bastırdığı orta boy mushaflardan yüzünden okuyun. Gözünüz de aşinalık olsun. Fatih Çollak, Davud Kaya, İsmail Biçer, İshak Danış, Tayyar Altıkulaç Hoca Efendilerinin tilavetlerini okuma tarzı olarak tercih etmenizde fayda var.
Sınavda genellikle hafız olup olmadığınız size sorulacaktır. Cevabınızı verdikten sonra ilk önce çoğunlukla yüzünden Kur’an okuyarak başlayacaksınız. Kur’an’ın orta yerlerinden bir sayfa açmanız istenip bir tilavette bulunmanız (yarım sayfayı geçmez) istenecektir.
Okuma Biçiminiz ve Makam
Tahkîk (en ağır okuyuş şekli), Tedvîr (orta hız), hadr (süratli) okuyuş biçimleri hakkında malumat edinin. Tedvîr ile kıraat yapmanızı tavsiye ederiz. Her ne hızda okursanız da tecvid kurallarına mutlaka dikkat etmelisiniz.
Ülkemizde Âsım kıratının okunuşunun tercih edildiğini unutmayın. (Hangi kıraat biçimini okuduğumuz şeklinde de soru olarak karşınıza çıkabilir)
Herkesin sesi aynı değildir, herkes aynı makamı yapamaz bu bilinen bir gerçektir. Yapabildiğiniz makamları tercih ediniz. Bazı adayların lehçesi Arap makamına yatkın olabiliyor. Bunu çok güzel icra ediyorsanız bunu sınavda icra edebilirsiniz. Yapabilirsiniz, ama acemi iseniz yapmamanız daha uygun olur. Şunu da hatırlatmak isteriz ki; genelde komisyondakilerin ekserisi İstanbul ağzı dediğimiz okuyuş tarzından memnun kalırlar..
Ezan ve ilahi
Müezzin-kayyım olarak sınava başvuru yapmışsanız ezan makamlarını önceden çalışın. En çok yaygın kullanılan saba, uşşak, rast, segah, hicaz makamlarını dinleyin ve çalışın.
Fatih Koca’nın seslendirdiği 5 makamda (Saba-Uşşak-Rast-Segah-Hicaz) kalıp ezanları dinlemenizi öneririm.
İlgili linki: https://www.youtube.com/watch?v=1dycionwruk
Dikkat! Diyelim ki sizden uşşak makamında bir ezan okumanızı istediler. Bilmiyorum deyip kesinlikle susmayınız.. Misal olarak; “Hocam, ben rast makamını daha iyi okuyabiliyorum” diyerek komisyonu ikna ve memnun ediniz. Sizi kesinlikle dinleyeceklerdir.. Çünkü her makamı bilmenizi sizden isteyemeyeceklerdir..
Komisyon bazen sizden bir ilahi okumanızı da isteyebilir. Buna da hazırlıklı olunuz.
Dua ile Allah’tan yardım isteyin
Sınava ne kadar çalışırsanız çalışın nasibinizden öteye gidemezsiniz. Kolaylık Allah’ın kolay kıldığı şeydedir bunu unutmayınız. Kur’an’daki dua ayetleri veya Peygamber Efendimizin dilinden dökülen başarı ve yardımla alakalı duaları gönülden okuyarak Allah’tan yardım isteyiniz. Allah’a sığınarak ve ona tevekkül ederek sınava giriniz.
Olumsuz durumlarda sabırlı olun
Velev ki mülakatta olumsuz şeyler yaşasanız bile sabırlı ve sakin olun, sesinizi yükseltmeyin, çıkarken kapıyı çarpmayın, ümitli olun. Sınavı kaybetmiş olsanız bile Allah’ın takdirine razı olun. Bir şeyi nasip edecek veya etmeyecek olan sadece Allah’tır. Daima hakkınızda hayırlı olanı isteyin. Kararlıysanız azminizi yitirmeden bir daha ki sınava daha dolu dolu şekilde çalışınız.