1. Klasik iktisadi görüşe göre, aşağıdakilerden hangisi devletin temel görevidir? (KPSS – 2002)
A) Ödemeler bilançosu dengesinin sağlanması B) Savunma ve güvenlik hizmetlerinin yapılması
C) Ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi D) Optimum kaynak dağ 1. Klasik iktisadi görüşe göre, aşağıdakilerden hangisi devletin temel görevidir? (KPSS – 2002)
A) Ödemeler bilançosu dengesinin sağlanması B) Savunma ve güvenlik hizmetlerinin yapılması
C) Ekonomik kalkınmanın gerçekleştirilmesi D) Optimum kaynak dağılımının sağlanması
E) Çalışma yaşındaki tüm bireylere iş sağlanması
Yanıt: B
2. Hangi kaynağın hangi mal ve hizmete ve nasıl tahsis edileceğine, nihai üretimin nasıl dağıtılacağına devletin karar verdiği sisteme ne ad verilir? (KPSS – 2002)
A) Karma ekonomi sistemi B) Serbest piyasa sistemi C) Totaliter müdahaleci sistem
D) Kapitalist sistem E) Liberal ekonomi sistemi
Yanıt: C
3. 20. yüzyılın ikinci yarısında gelişen ve kapitalist ekonomilerin karma ekonomiye dönüşmesini sağlayan sosyal refah devleti anlayışı ile birlikte kamu ekonomisinde ortaya çıkan temel dönüşüm aşağıdakilerden hangisidir? (KPSS – 2006)
A) Piyasa ekonomisinin tümden terk edilerek kumanda ekonomisine yöneliş
B) Devletin sadece kolektif ihtiyaçların değil, özel ihtiyaçların da karşılanmasına yönelmesi
C) Ücretlerin piyasada değil kamusal kararlarla belirlenmesi
D) Devletin özel ihtiyaçların karşılanmasından çekilerek sadece kolektif ihtiyaçların karşılanmasına yönelmesi
E) Bu gelişme devletin faaliyetlerinde herhangi bir dönüşüme yol açmamış, sadece kamu harcamalarının azalmasına neden olmuş.
Yanıt: B
4. Devletin ekonomik faaliyetlerinin sınırını belirlemek amacıyla ileri sürülmüş olan iktisadi rasyonalite yaklaşımıyla ilgili olarak, devletin piyasada üretilmesi mümkün olmayan mal ve hizmetleri üretmesi gerektiği görüşünü ileri süren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir? (KMS – 2001)
A) R. Musgrave B) A.G. Rigou C) M. Duverger D) J. M. Buchanan E) P. A. Samuelson
Yanıt: E
5. Faydası bölünebilir malların üretiminin özel kesime, faydası bölünemez malların üretiminin ise kamu kesimine verilmesini öneren bilim adamı aşağıdakilerden hangisidir? (KPSS – 2005)
A) Keynes B) Hansen C) Samuelson D) Clark E) Neumark
Yanıt: C
6. Anayasal iktisat yaklaşımına göre, devletin mali yetkilerini sınırlayan anayasal hükümler neden gereklidir? (KPSS – 2008)
A) Anayasal garanti altına alınan sosyal devlet ilkesinin hayata geçirilmesinin ancak bu şekilde mümkün olması
B) Ekonomik dalgalanmalardan dolayı gerekli olan maliye politikalarının uygulanmasının anayasal yetki gerektirmesi
C) Bütçe uygulamaları sırasında politikacı ve bürokratlar anayasal yetkiye ihtiyaç duyduklarından, bu yetkinin garanti altına alınması
D) Anayasaya mali yetkileri sınırlayan hükümler konmadığı takdirde politikacı ve bürokratların yetkilerini kötüye kullanabilmesi
E) Anayasal yetki olmadığı takdirde, bakanlar kurulunun aldığı kararların geçersiz olması
Yanıt: D
7. J. Tinbergen’in piyasa ekonomisi ve devlet konusundaki görüşü aşağıdakilerden hangisidir? (KPSS – 2007)
A) Kapitalist bir ekonomide kamu kesimine yer yoktur ve olmamalıdır.
B) Ekonomik faaliyetlerin tamamı piyasaya bırakılmalı ve piyasada üretilemeyecek olan hizmetler devlet kontrolünde, ama yine özel kesim tarafından sunulmalıdır.
C) Her ekonomide, en azından millî savunma ve benzeri kamusal hizmetleri üreten bir kamu kesimi mevcuttur ve bu durum, ekonominin esas yapısının kapitalist özelliğe sahip olmasına engel değildir.
D) Millî savunma ve benzeri kamusal hizmetleri üreten bir kamu kesiminin varlığı ekonominin kapitalist yapısını bozar ve onları piyasadan uzaklaştırır.
E) Her ekonomide, en azından millî savunma ve benzeri kamusal hizmetleri üreten bir kamu kesimi mevcut olduğundan hiçbir ekonomi kapitalist özelliğe sahip değildir.
Yanıt: C
8. E. R. A. Seligman’ın gelir/servet farklılıkları ve devletin rolü konusundaki görüşüne ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? (KPSS – 2009)
A) Piyasa koşullarında gelir ve servet dağılımındaki adalet gerçekleşmediğinden, devlet bu dağılımı daha adil hâle getirmek için aktif rol almalıdır.
B) Sosyal sınıflar arasında kendiliğinden var olan gelir ve servet farklarını düzeltmek devletin görevi olmakla birlikte, bu yeniden dağılım aşırı düzeyde olmamalıdır.
C) Sosyal sınıflar arasında kendiliğinden var olan gelir ve servet farklarını düzeltmek devletin görevi değildir, ancak devlet böyle bir farklılığa neden de olmamalıdır.
D) Devletin uyguladığı politikalar gelir ve servetin dağılımını değiştirdiğinden, bu dağılımın yüksek gelirden düşük gelire doğru yapıldığından emin olunmalıdır.
E) Devletin uyguladığı politikalar gelir ve servetin dağılımını değiştirdiğinden, bu dağılımın düşük gelirden yüksek gelire doğru yapıldığından emin olunmalıdır.
Yanıt: C
9. Aşağıdakilerden hangisi kamu mal ve hizmetlerinin sahip oldukları değerlerin para cinsinden ifade edilebilmesi için başvurulan ölçütlerden biri değildir? (Sayıştay – 2007)
A) İlgili hizmetin özel piyasadaki değeri
B) Herhangi bir hizmetin topluma sağladığı tatmin düzeyi
C) Fiziksel olarak saptanmış bir hedefin ortadan kaldırılma yüzdesi
D) Bilgi düzeyindeki değişmelerden kaynaklanan yıllık ortalama kazançların kapitalize değerleri
E) Yeni bir ulaşım sisteminin gerçekleştirilmesiyle sağlanan rahatlık, güvenlik ve zaman tasarrufunun ekonomik anlamdaki değeri
Yanıt: B
10. Leviathan, kendi ağırlığı altında ezilen mitolojik bir deniz canavarıdır.
Buna göre, Thomas Hobbes’un kullandığı Leviathan kavramının maliye teorisindeki karşılığı aşağıdaki- lerden hangisidir? (KPSS – 2012)
A) Devletin kamu harcamaları ile adalet dağıtması
B) Büyük bir kamu sektörünün ciddi sorunlar yaratması
C) Gelir adaletinin vergilerle sağlanması
D) Hacimce küçük olan devletin yeterli kamu hizmeti sunamaması
E) Aşırı artan vergilerin adaletsizlik yaratması
Yanıt: B