Bilirkişi Nedir? Nasıl Olunur? Ne Kadar Para Kazanır? ve bir çok sorunun cevabı haberimizde..
Bilirkişi çözülmesi gereken özel bir konuda, bilimsel bilgi ihtiyacı duyulduğunda fikir ve bilgisine başvurulan kimselerdir. Bilgi düzeyi yükseldikçe kişiler arasında uyuşmazlıkları çözmekle görevli hâkimlerin de işleri zorlaşmıştır. Hâkimlerin her alanda uzmanlaşması beklenmezken her alanda davalara bakmaları söz konusu olabiliyor. Böyle bir durumda da bilirkişi diye tabir ettiğimiz her meslek gurubundan, kendi bilgi alanında uzmanlaşmış ve durumları analiz edebilecek kabiliyetteki kişiler devreye giriyor. Uyuşmazlık olan konularda deneyim ve bilgileri ile gerekli analizi yapıp tarafları bilgilendiriyor. Baktıkları dosyalar karşılığında aylık 7000 tl civarında ek gelir sağlayabilen ‘Bilirkişi’ inşaatçıdan elektrik teknisyenine, boyacıya kadar her meslekten insanlar tarafından yapılabiliyor. Peki bilirkişi nasıl olunur? Ne zaman nereye başvurulur?
DOSYA BAŞINA 330 LİRA
Adalet Bakanlığı tarifesine göre dosya başına fiyatlar 165 ila 330 lira arasında değişiyor. Örneğin, sulh ve icra davalarında ücretler 165 lira iken, iş davaları ve kadastro ile ilgili davalarda 220, mülkiyet, marka ve asliye ticaret davalarında 330 lira. Ancak hakim işin önemine göre bu ücreti takdir yetkisini de kullanarak artırabiliyor. Bir dosya için konunun önemine göre 10 bin veya 100 bin lira bile ödenebiliyor. Adalet Bakanlığı Bilirkişi Başvurusu Nasıl Yapılır?
BAŞVURULAR BU AY
Ancak bunun için Adalet Bakanlığı’na başvurmak gerekiyor. Başvurular da her yılın Ekim ayı içinde yapılıyor. Yani 31 Ekim olan son başvuru süresini kaçırırsanız, bir yıl beklemeniz gerekiyor. Başvuru için T.C. vatandaşı olmak, 25 yaşını geçmek ilk kriterler arasında. Çalışan ya da emekli de olabilirsiniz. Bu iş özellikle emekliler için biçilmiş kaftan gibi. SINIR YILDA 300 DOSYA Bir bilirkişiye yılda 300 dosya verilebiliyor. Dosya başına ödenen ücret ise minumum 300 lira. Yani kaba bir hesapla yılda 300 dosyaya baksanız kazanacağınız para 90 bin lira. Bunu aya böldüğünüz zaman 7 bin 500 lira aylık gelir demek. Vergiler çıkınca ele geçen para ise 7 bin lira. Türkiye’de iş mahkemelerinde tam 2.1 milyon dava var. Ceza mahkemelerindeki dava sayısı ise 2.5 milyon
BEŞ YIL DENEYİM
Doktor, mühendis, inşaat işçisi, boyacı, doğramacı yada elektrik teknisyeniyseniz de bilirkişi olabilirsiniz. Tek şart yaptığınız meslekte en az üç yıllık deneyime sahip olmak. Alanınızı ilgilendiren bir davada hesaplama veya teknik bilgiye ihtiyaç duyulursa Adalet Bakanlığı, sizden görüş talep ederek dosya başına ücret ödüyor. Aslında her gün yaptığınız iş konusunda sadece bir rapor hazırlayıp bunun üzerinden para kazanıyorsunuz. İŞ HALİNE GETİRENLER VAR Piyasada profesyoneller yanında, yasal şartları karşıladığı için atanmış olup, dosya peşinde koşanlar bile var. Daha çok dosya almak isteyenler 100 liraya bile rapor yazıyor. Yani konuyu bir iş haline getirmişler. Ancak biraz da arz-talep meselesi. Hizmeti veren ‘fiyatım budur’ der ve karşı taraf kabul ederse sorun kalmıyor. Yani işin sabit ücreti yok. Yazdığınız bir bilirkişi dosyası için 2 bin ya da 200 bin lira bile kazanabilirsiniz…
http://bilirkisi.uyap.gov.tr adresinden her yıl başvuru tarihleri arasında başvurularınızı yapabilirsiniz. Bilirkişilik başvurularında internet sayfamızda her yıl belirlenecek tarih aralığında kullanıma açılan “Başvuru Yap” menüsünden adımlar takip edilerek, istenen belgeler eksiksiz olarak başvuraya eklenecektir. Otomatik olarak oluşacak başvuru formu indirilerek eksik bilgiler girildikten sonra e-imza ile imzalanarak başvuruya eklenecektir. Başvuru formu eksik olan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır. Başvuru yapmak isteyen ilgilinin yerleşim yerinin veya mesleki faaliyetlerini yürüttüğü yerin bağlı olduğu bölge kuruluna ya da bölge kurulunun bulunmadığı yerlerde ilk derece mahkemesi adli veya idari yargı adalet komisyonuna başvuru formu ve istenen belgelerle birlikte şahsen de başvuru yapılabilmektedir.