9 Haziran 2017 Tarihinde Yayınlanan Resmi Gazetede Yer Alan “Öğretmen Strateji Belgesi” ile ilgili KariyerMemur.com olarak Aydoğan Y. Doğan Bey ile Görüştük. Öğretmen Alımları, Mülakat ve Öğretmenlik Akademisi Konularında En Başta Beri Sürecin İçinde Yer Alan ve Sunduğu Raporlarla Sürecin Sağlıklı Bir Şekilde İlerlemesini Sağlayan Aydoğan Y. DOĞAN’ın sitemize yaptığı açıklama şöyle;
Bugün resmi gazetede yayınlanan Öğretmen Strateji Belgesi ile ülkemizin eğitimde yeni ve faydalı bir sürece gireceğinden ve bu dönüşüm planı ile öğretmenlik mesleğinin toplumda hakkettiği yere geleceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan eğitimde reform planına bugün itibariyle start verilmiştir. Artık dünya ile yarışan ve yapılan yatırımların sağlıklı dönütlerinin alınacağı bir sürece giriyoruz.Çağın ve toplumun gereksinimlerine göre eğitimimiz yeniden yapılandırılıyor.Okutulacak ders kitaplarından eğitim verilecek binalara kadar her şey yeniden düzenlendiği bu süreçte elbette eğitimdeki unsurların en başında yer alan öğretmenlik mesleği de bu değişimden en çok etkilenecekler arasında yer alacaktır.
Ataması yapılmayan / atanamayan /atanmayan öğretmen sayısı ve ücretli öğretmenlik sayısı göz önüne alındığında bu yapılanma için geç kalınmış dahi diyebiliriz.Mülakat sınavı ve alan bilgisi sınavının yanına öğretmen adayının üniversite öğreniminde aldığı eğitimlerin de atamalarda etkili olacak olmasının uzun vadede hem öğretmen atama problemini hem de öğretmen ve eğitimdeki nitelik problemini çözeceğini inancım tamdır. Süreç içerisinde sunmaya çalıştığım fikirlerin uygulamada da önemseniyor olması beni ziyadesiyle mutlu etti. Umuyorum ki Türk eğitim sisteminde yapılacak bu düzenleme velilerimizi,öğrencilerimizi,öğretmenlerimizi ve toplumumuzu da memnun edecektir.İlerleyen günlerde öğretmen adayı arkadaşlara konuyla ilgili daha detaylı bilgiler verebileceğimi söyleyebilirim.
Ataması yapılmayan bir öğretmen arkadaşın yeni STRATEJİ PLANI’na sevinmesi gerekir… Eğer süreç doğru işletilir ve eksik olan bazı kanunlar hızla çıkarılırsa;
1-Okulları işgal eden,üretmeyen,gelişmeye karşı ve emekli olmamakta direnen, 657’nin arkasına saklanan en az %30’luk bir kısım bankamatik öğretmen sınav ile emekli olmak zorunda kalacak…
2-Mülakat tek başına suistimal ediliyor,adaletli değil deniliyordu.Simdi adayın okul ortalaması,staj/uygulama performansı ve alanı ile ilgili sunumları da atama da etkili olacak… Enstrüman çalamayan müzik öğretmeni, İsmet Özel’i tanımayan edebiyat öğretmeni olmayacak…
3- MEB ve YÖK işbirliği planlamada zorunlu hale getiriliyor..
Böylelikle önümüzdeki 10 yılda herkesin öğretmenlik mezunu olmasının ve formasyon almasının önüne geçiliyor…Düşünün,hesaplayın bu işbirliği 10 yıl önce yapılsaydı şimdi bu kadar yığılma olur muydu?
Umuyorum ki teklif ettiğimiz HAVUZ MODELİ de gündeme alınacak ve atama problemi 3 yıl içinde ortadan kalkacak ve eğitimde nitelik artacaktır…
Hulasa bu programı sadece sendikalar eleştirir çünkü kurdukları ağalık sistemi bu değişim ile yerle bir olacaktır…
Atama bekleyen arkadaşlar niye sendikacılarla aynı düşünüyor anlam veremiyorum…
Bundan sonra fırsat buldukça KariyerMemur.com’da bilimsel olarak inceleme yazıları yazacağım. Şeklinde konuşmasını sonlandırdı.