Argümantasyon Nedir? Eğitim Bilimleri’nde Öğretim Yöntem ve Tekniklerinin konusu olan Argümantasyon kavramını açıklayalım.
Argümantasyon (Argumentation), delilleme ve dayanaklandırma çalışmalarında ispat ve delillerle desteklenen çalışmaları ifade eder. Argümantasyon tekniği, bir fikri, bir hipotezi veya bir düşünceyi deliller ve ispatlar kullanarak savunma ve açıklamaya çalışmasıdır. Bu açıklamalarda kullanılan ispat ve deliller ise argümanlardır. Örneğin; “Çevre kirliliğinde en önemli etmen atık malzemelerdir.” Görüşünü WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’nün verilerine dayandırmak argümantasyon becerisi geliştirecektir. Argümantasyon ise eleştirel düşünce ile yakından ilişkilidir.
Argüman ve Argümantasyon
Argümantasyon, bilimsel iddiaların, deneysel ya da kuramsal deliller ile desteklendiği ve değerlendirildiği bilimsel tartışma ve sosyal etkileşim sürecidir (Jimenéz-Aleixandre ve Erduran, 2008). Bu süreçte, öğrencilerin bilimsel ya da sosyo-bilimsel (toplumda gündem oluşturan bilimsel içerikli temalar; örneğin GDO, nükleer santraller, vb.) içerikli konularda argümanlar oluşturmaları, oluşturulan argümanları ve gerekçelerini sorgulamaları, farklı bakış açılarıyla oluşturulan argümanları değerlendirerek bilimsel anlamda nitelikli açıklamalara ulaşmaları beklenir (Driver, Newton ve Osborne, 2000).
Argüman oluşturma aslında günlük yaşantıda iddialarımızı desteklemek ya da çürütmek üzere tartışmalarda sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Bilim insanları argümanları, açıklayıcı bir sonucu, modeli ya da tahmini desteklemek veya çürütmek üzere teoriler ışığında ve bilimsel niteliği olan delilleri kullanarak oluştururlar (Aslan, 2014; Zhou, 2010). Fen bilimleri eğitimi araştırmalarında sıklıkla başvurulan Toulmin argüman modeli (Erduran, Simon ve Osborne, 2004; Bell ve Linn, 2000; Sampson ve Clark, 2008), bu bağlamda oluşturulan bir argümanın üç temel bileşeni olduğunu belirtir (Şekil 1): Veri, iddia ve gerekçe.
Argümantasyon Nedir?
Bir fikri, bir hipoteziveya bir düşünceyi deliller ve ispatlar kullanarak savunma ve açıklamaya çalışmadır. Bu açıklamalarda kullanılan ispat ve deliller ise argümanlardır. Örneğin; “Çevre kirliliğinde en önemli etmen atık malzemelerdir.”görüşünü WHO (Dünya Sağlık Örgütü)’nün verilerine dayandırmak argümantasyon becerisi geliştirecektir. Argümantasyon ise eleştirel düşünce ile yakından ilişkilidir.
Çember: Bir başkan, bir sekreter ve bir süre ayarlayıcısı belirlendikten sonra herkese 1 dakika süre verilerek çember şeklinde oturtulmuş 15 kişinin sırayla söz alması esasına dayanır.
Akvaryum: Çember tekniğinin iç içe iki çemberle uygulanmasıdır. İçteki çemberdekiler tartışır, dıştakiler onları izler. Zaman zaman dıştakiler içtekilere soru da sorar. Bu teknik dıştaki öğrencilerle içtekilerin yer değiştirmesine de olanak tanır.
Bir grubun samimi havada derinlemesine bilgi verdikten sonra dinleyicilerin sorunlarını yanıtlaması paneldir. Sadece soru sorulan kısmı sorulacak olursa bu forumdur. Bazı kaynaklara göre ise kollegyum ile zıt panel aynı şeydir. Aslında ortak noktalar çoktur. Her ikisinde de iki grup vardır. Kollegyumda sınıfın önündeki gruplardan biri öğrencilerden diğeri uzmanlardan oluşur, öğrencilerden oluşan grup uzmanlardan oluşan gruba soru sorar. Zıt panelde sınıf ikiye ayrılır.Bir grup soru sorar diğeri yanıt verir.