Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar için yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı
bulunmaktadır.
Okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincisi kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilmektedir.
2020-2021 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2021-YKS’ye girmek koşuluyla, sadece 2021-YKS’de
yararlanırlar. Okul birincisi bilgisi, MEB e-okul sisteminden 8 Temmuz 2021 tarihinde elektronik ortamda alınarak,
ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır.
Adayların bu bilgilerini hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin ttps://ais.osym.gov.tr internet adresinden 9-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol etmeleri ve 16 Temmuz 2021 tarihi saat 16.00’ya kadar MEB e-okul sisteminde gereken düzeltmeleri yaptırmış olmaları gerekmektedir.
Bu süre tamamlandıktan sonra düzeltme/değişiklik yapılamayacaktır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir.
Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır.
Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler.
Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan genel kontenjana aktarılır. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir.