Sınavsız Lisans Tamamlama Nedir, Nasıl Yapılır?
Sınavsız Lisans Tamamlama nedir, nasıl yapılır? Soruların cevabı yazımızda..
AÖF Lisans Tamamlama Nedir? lisans tamamlama ile dikey geçiş çok karıştırılmaktadır. Bu yüzden öncelikle Lisans Tamamlamanın ne olduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Herhangi bir üniversitenin 4 yıllık lisans bölümünde okurken, bir şekilde 2.sınıfta sonra kaydını sildirerek ön lisans diploması alan öğrencilerin, bir süre sonra eğitimlerini tamamlamak adına başvurarak aynı bölümden veya imkan sağlanan başka bölümden 3.sınıftan devam etmelerine denir. Dikey Geçiş ise, herhangi bir üniversitenin 2 yıllık önlisans bölümünden mezun olan öğrencilerin eğitimlerine devam etmek için başvurdukları bir yöntemdir. Lisans tamamlama ile dikey geçiş bu şekilde birbirlerinden farklıdır.
Açıköğretimde Lisans tamamlama programına başvurmak için ön lisans diploması almış olduğunuz bölümünüzün 1, 2, 3 ve 4. yarıyıl derslerinin tümünü başarılı olarak bitirmiş olmanız gerekmektedir. ilk 4 yarıyıl dönemlerini başarı ile bitirip, ön lisans diploması alarak kaydını sildirmiş olan öğrenciler, lisans tamamlamaya karar verirlerse, sınavsız olarak Anadolu Üniversitesinin Açık Öğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerindeki lisans bölümlerinin 5. yarıyılına lisans tamamlama kapsamında sınavsız olarak direk kayıt yaptırma şansına sahiptirler.
Sınava girmeden lisans tamamlama konusunda danışmanlar aracılığıyla da bilgi edinebilmeniz mümkündür. Özellikle alanında uzman ve tecrübeli olan yurtdışı eğitim danışmanları ile yüz yüze görüşerek faydalı yönlendirmeler alabilirsiniz. Bu kurumların size özel sınav olmadan lisans bölümü tamamlama fırsatlarıyla ilgili kampanyaları da olabilmektedir. Sınavsız lisans tamamlama konusunda tercih edeceğiniz üniversite üzerine her detayı bu danışmanlar ile konuşabilirsiniz. Türkiye’de de pek çok üniversitenin sınavsız olarak lisans tamamlama konusunda tanıdığı pek çok imkân bulunmaktadır. Anadolu Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi eğitim kurumları başta olmak üzere her birinin sundukları fırsatları ve şartları sitelerinden öğrenmeniz mümkündür. Sınavsız üniversite imkanı, Anadolu Üniversitesinde iki türlü öğrenciye sunulmaktadır. İlki üniversite mezunu olanlara ikinci üniversite kapsamında, ikincisi ise örgün bir programda okuyan öğrencilere sunulmaktadır. Atatürk Üniversitesinde ise lisans programı için herhangi bir yükseköğretim kurumundan mezun veya öğrenci olma durumu şart koşulmaktadır. Ayrıca yükseköğrenimine bir başka bölüm ya da programda başlayacak olan öğrencileri kabul etmektedir.
Sınavsız Lisans Tamamlama hususunda tercihte bulunabileceğiniz birçok bölüm yer almaktadır. Öncelikle Anadolu Üniversitesini ele alacak olursak bu bölümler Açıköğretim Fakültesi, İktisat Fakültesi ve İşletme Fakülteleri olmaktadır. Açıköğretim Fakültesinden, Felsefe bölümü, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü, Sağlık Yönetimi, Sosyoloji bölümü başlıca tercih edilebilecek böümledir. Bunların yanı sıra Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ve Yönetim Bilişim Sistemleri bölümlerinden birini de seçebilirsiniz. İktisat Fakültesinden ise, İktisat bölümü, Maliye bölümü ve Uluslararası İlişkiler bölümü en çok bilinen bölümler arasındadır. Aynı zamanda da Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü de seçilebilmektesiniz. Sınavsız lisans tamamlama bölümleri arasında en çok tercih edilebilmekte olan fakülte, İşletme Fakültesidir. Bu fakültede ise İşletme bölümü genellikle tercih edilen bölüm olmaktadır. Ayrıca Havacılık Yönetimi ve Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümü de bulunmaktadır. Bu programlardan Havacılık Yönetimi bölümü, özel koşullu olan bir programdır. Bu koşul ile ilgili olarak üniversitenin sitesini incelemeniz gerekir.
Bu üniversitede ise aynı bazı bölümleri tercih edebileceğini gibi çeşitli bölümleri de bulabilmeniz mümkündür. Bu bölümler başlıca, İşletme, Kamu Yönetimi, Sosyoloji ve Tarih bölümleri olmaktadır. Ayrıca çok daha farklı olarak, Çocuk Gelişimi bölümü, Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümü ve Rekreasyon bölümleri de bulunmaktadır. Sınavsız lisans tamamlama bölümleri arasında popüler olan Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü ve Reklamcılık bölümlerini de tercihte bulunabilmektesiniz. Son olarak da önü en açık olan sektörde kariyer imkânı tanıyan Sağlık Yönetimi bölümünü de tercihleriniz arasında olabilir. Bahsetmiş olduğumuz bütün bu bilgiler, 2020-2021 eğitim öğretim yılı için geçerli olan güncel bilgilerdir. Daha pek çok üniversitede bunlar gibi sınavsız seçebileceğiniz bölümlere rastlayabilmeniz mümkündür. Bu ayrıcalık sayesinde istediğiniz alanda rahatlıkla kariyer sağlayabileceksiniz. Akademisyen olma yolunda karar kılarsanız da lisansüstü eğitim kapsamında birçok olanakla da karşılaşırsınız.
İki ayrı örgün lisans programını birden yürütmeniz, üniversite tarafından kabul gören bir işlem olmamaktadır. Sınavsız lisans tamamlama işleminizin yanı sıra bir ön lisans programına ayrıca devam etmenizde bir sakınca görülmemektedir. Ancak aynı zamanda hali hazırda bir lisans diplomanız varsa, bu kapsamda eş zamanlı olarak lisansüstü eğitim için de başvurabilirsiniz. Lisans programına yerleştirilmiş olan adaylar, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına da kayıt yaptırabilmektelerdir. Ancak açık öğretim programlarına kayıt olunması durumunda, örgün öğretim öğrencisi olarak açık öğretime ders transferi yaptıramazsınız. Aynı şekilde bu durum kredi saydırma işlemleri için de geçerli olmaktadır. Bir açık öğretim programındayken de alanınızın dışındaki bir örgün öğrenim programına başvurmanız ile açık öğretim kaydınız silinmemektedir. Örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, aynı zamanda açık öğretimleri devam ediyor ise, tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.
On yıl önce Halkla ilişkiler bölümü ön lisans mezunuyum, sınavsız lisans tamamlama yapabilirmiyim, yapabilirsem hangi bölümleri tercih yapabilirim.
Lisans tamamlama kalktı diye biliyodum.kamu yönetimi okurken 2 yıllik diplomami alip kaydımı sildirmistim.sinavsız 3.siniftan devam edebilirmiyim bu sene.
Merhaba
2 yıllık AÖF mezunuyum DGS girmeden nasıl lisansa tamamlayabilirim. Teşekkürler
Cevap bulabildiniz mi
Merhaba ben ata aöf’den 2 sene önce tibbi dök. Bolumu onlisans mezun oldum.sinavsiz geçiş ile yine aciköğeetimden lisans tamamlama hakkim varmi? Varsa nasil yapicam anlatabilrmisiniz
5 yıl önce muhasebe ve vergi uygulamalı bölümünden önlisans mezunu oldum 4 yıllığa sınavsız nasıl lisansımı tamamlayabilirim ?
Farklı 2 bölüm ön lisans 2 yıllık AÖF mezunuyum Dikey geçiş sınavına girmeden nasıl lisansa tamamlayabilirim.Teşekkürler…
2yillik muhasebe okudum 4 yıllık lisans tamamlamak istiyorm sınavsız geçiş varmi
2yillik muhasebe okudum 4 yıllık lisans tamamlamak istiyorm sınavsız geçiş varmi
2 yıllık ilahiyat önlisans mezunuyum sınavsız çocuk gelişimi okuya bili
yormuyum
İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi Adalet yüksek okulunu 1991 de önlisans diploması aldım sınavsız 4 yıllık lisans tamamlama imkanı varmı herhangi bir bölümden şimdiden teşekkür ederim
ilahiyat ve çocuk gelişimi ön lisans mezunuyum sınavsız 4 yıllık hangi bölüme geçebilirim
Lısans tamamlama ıcın nereye basvuru yapıyoruz bılgı verebılırmı acaba bılen
MERHABALAR 2017 SAĞLIK KURUMLARI MEZUNUYUM .DGS YE GİRMEDEN NASIL LİSANS TAMAMLAYABİLİRİM.
Merhabalar 2012 yılı Tekstil Teknolojisi önlisans mezunuyum.Ben bu bölümü DGS girmeden nasıl lisansa çevirebilirim
Malesef Türkiye de sınavsız yok.DGS var.eskiden vardı şimdi yok.
İstanbul üniversitesi hukuk fakültesi Adalet yüksek okulunu 1991 de önlisans diploması aldım sınavsız 4 yıllık lisans tamamlama imkanı varmı herhangi bir bölümden şimdiden teşekkür ederim
Yaşlı bakımı mezunuyum hemşireliğe sınavsız lisans tamamlayabilir miyim ?