AYT Sayısal Hangi Bölümler Tercih Edilir? Maaşları Ne kadar? Detaylar Haberimizde.
2021 YKS sınavına az bir zaman kala öğrencilerimizin heyecanı dorukta. Hangi bölümü seçmeliyim? Ne okumalıyım? AYT sayısal bölümünden tercih edebileceğiniz güzel bölümleri sizler için derledik. Detaylar haberimizde…
Sayısal Bölümü Nedir?
Sayısal puan türü yani kısaltılmış hali ile MF, üniversiteye giriş sınavında alınan puanların hesaplanması için ayarlanmış puan türlerinden bir tanesidir. Bu bölümde öğrenciler tyt den sonra ayt kısmında matematik, fizik, kimya ve biyoloji ağırlıklı soru çözmelidir.
Tıp
Tıp bölümü 6 yıllık bir bölümdür ve bölümün amacı hastaların sağlık sorunlarını gidermek ve sağlıklarına kavuşturmak için Tıp biliminden yararlanarak hastalıklara kalıcı veya gerekli durumlarda geçici çözümler uygulamaktır. Tıp bilimini meslek hayatı içerisinde en iyi şekilde kullanabilecek, hastalara en uygun tedaviyi uygulama ve olumlu sonuçlar alabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Tıp bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, soğukkanlı, insan sağlığına karşı duyarlı ve sağlık sektörüne karşı ilgili olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Tıp bölümü okuyan biri çalışmaya başladığında genel olarak doktorların mesleğe 8 bin TL civarında bir maaş ile başladığı biliniyor. Tabi bunlara AGİ ve nöbet ücretleri de ekleniyor. Bunun yanı sıra çalışma yılına göre maaşlar değişiklik gösteriyor.
Diş Hekimliği
Diş hekimi; hastanın dişi, diş eti ve ağzın ilgili kısımları ile ilgili sorunlarını teşhis ve tedavi eder. Diş ve diş etlerinin bakımı ve ağız sağlığını etkileyen beslenme seçimlerinde tavsiyelerde bulunur.
Hizmet yılını baz alarak baktığımızda ise diş hekimi maaşları 2021’de 5.750 TL ile 6.500 TL arasında değişiyor. Kamuda Ortalama diş hekimi maaşı ise 6.000 TL diyebiliriz. Özel sektörde diş hekimlerinin maaş skalası daha geniş.
Beslenme ve Diyetetik
Beslenme ve Diyetetik Bölümü, insan beslenmesi ile ilgili konuları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölümün ana vurgusu hasta insanların beslenmesine odaklanmaktır.
Beslenme ve Diyetetik, genel beslenme kurallarının tüm insanlar için aynı olmasına rağmen, beslenmenin her bireyin bireysel özelliklerine göre seçilmesi gerektiğine dayanmaktadır. Hasta kişinin beslenmesi ve diyetetiki, öncelikle sağlıksız diyetin neden olduğu hasta vücuduna verilen zararı azaltmanın yanı sıra hastalığın neden olduğu metabolizmayı geri kazanmayı amaçlamaktadır.
Diyetisyen maaşları ortalama 3000 TL’dir. Deneyimlere bağlı olarak bu tutar 6000 TL’ye kadar yükselebiliyor. Kamu hastanelerinde istihdam edilen diyetisyenlerin aldıkları maaşlar ise 4000 TL ila 6000 TL arasındadır.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar mühendisi çip, analog sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur.Temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. 2021 yılında en düşük bilgisayar mühendisi maaşının 2.500 TL olduğunu, en yüksek ücretin ise “kayıtlara göre” 9.500 TL olduğunu açıklamıştı.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Elektrik mühendisleri, elektrik motorları, radar ve navigasyon sistemleri, iletişim sistemleri veya elektrik üretim ekipmanı gibi elektrikli ekipmanların tasarımını geliştirir, test eder ve denetler. Elektrik mühendisleri ayrıca otomobil ve uçakların elektrik sistemlerini de tasarlar. Devlette çalışmak maaş bakımından yeni mezun mühendisler için daha avantajlıdır. Özel sektörde 3 – 4 sene tecrübe edindikten sonra ancak alabileceğiniz maaşı, devlette atanır atanmaz alabilirsiniz. 2021 yılı itibariyle devlette elektrik elektronik mühendisliği maaşları yaklaşık olarak 6000 TL’dir
Eczacılık
Eczacı, doktor ve diğer sağlık profesyonelleri tarafından reçete edilen ilaçları hazırlayıp satmak ve hastalara ilaç kullanımı hakkında bilgi vermekle yükümlüdür. Eczacıların asgari ücreti 2021 yılı için aylık net 5850 TL olarak belirlenmiştir.
Mimarlık
Mimar, yeni bina tasarlama, eski binaları restore etme ve mevcut binaları kullanmanın yeni yollarını geliştirme ile sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvandır. Mimar, inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar görev alır. 2021 en düşük 2 bin 800-3 bin TL seviyesindedir. Başarı, deneyim arttıkça, özel projelere imza atıldıkça özel sektörde mimar maaşları 2021 15-20 bin TL’den 50 bin dolara kadar çıkabilmektedir.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Fizyoterapist, uzman hekimin koyduğu tanıya göre hastalar için uygun fizyoterapi ve rehabilitasyon tedavi programlarını uygulayan meslek grubuna verilen unvandır. Teşhisi konulmuş olan, yaş ilerlemesine bağlı kas rahatsızlıkları, yaralanma, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları gibi hastalıkların tedavisine yönelik programlar uygular.
2020 Ocak ayı itibarıyla kamuda çalışan fizyoterapist maaşı aylık 4500 – 5000 TL civarındadır. Kıdem ve dereceye göre maaşta oynama olmaktadır. 2021 yılında yeni yapılacak zamlarla fizyoterapist maaşlarının 5500 TL’den başlayacağı tahmin edilmektedir.
Matematik Öğretmenliği
Matematik öğretmeni, öğrencilerin matematiksel kavramları anlamasını sağlayarak eleştirel düşünme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olur. Anaokulundan üniversiteye kadar farklı eğitim kademelerinde ders verebilir. Kadrolu olarak Kamuda çalışan ilköğretim matematik maaşları 9 Derece ve 1. kademedeki devlet memurları için net olarak 4.591,00 TL olacaktır. Minimum ek ders ücreti ile birlikte alınabilecek maaş tutarı 5500-6000 TL üzerine çıkmaktadır.
Hemşire
Hemşire, kronik ya da akut fiziksel ve zihinsel hastalıktan muzdarip hastalar için sağlık kuruluşlarında veya evde tıbbi bakım sağlar. Hastane, özel klinik, okul, sağlık merkezleri, cezaevi gibi kurumlarda görev alır. 2021 yılında 5/1 hemşire maaşı 5.465 liradan 5.868 liraya yükseldi.
Ebelik
Ebe; doğuma yardımcı olur, annelere, bebeklerine, eşlerine ve ailelerine doğum öncesi ve doğum sonrası bakım ve destek sağlar. 8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz devlette ebe maaşları 2021 5 bin 300 TL seviyesindedir. 6/3 derecesinde 5 yıl deneyimli ebe devlette 5 bin 400 TL civarında ücret alır.
Odyometri
Odyometri teknikeri ya da odyometrist; işitme kaybı yaşadığı düşünülen hastalara gerekli testleri yapmaktan işitme cihazı üretimine kadar birçok farklı alanda çalışır. Odyometri teknikerleri, devlet ve özel hastaneler ile işitme cihazı üretimi ya da satışı yapan şirketlerde görev alabilir. Odyometri teknikeri de sağlık teknikeri statüsünde olduğu için yeni başlayan odyometri teknikeri maaşı 2021 yılında net maaş kapsamında 4700-4800 TL’ye denk gelmektedir.
Veterinerlik
Veteriner hekim, evcil hayvan, çiftlik hayvanları ve diğer hayvanların tıbbi durumlarını inceler, hastalıklarını teşhis ve tedavi eder. 2021 yılı için asgari veteriner hekim maaşı 6.200 – 6.500 TL arasındadır. Yani işveren bu rakamın altında maaş veremez ve çalışan veteriner hekimde bu maaşın altında çalışamaz