2019 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?

2019 İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? Kimler İşsizlik Maaşı Alabilir?
Yayınlama: 27.12.2018
Düzenleme: 05.03.2021 22:51
1.051
A+
A-

Yeni asgari ücrette bağlı alarak en düşük ve en yüksek işsizlik maşaları da artacak.

Yeni yılda net asgari ücretin 2.020,90 TL, brüt asgari ücretin 2.558,40 TL olarak belirlenmesi, işsizlik maaşının taban ve tavanını da artıracak.

Bilindiği gibi çalışma hayatındayken kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalan işçilerin, işsizlik maaşı alma hakkı bulunmaktadır.  İşçinin işsizlik maaşı alabilmek için, en az 600 gün sigorta priminin ödenmiş olması ve bunun 120 gününün kesintisiz olması gerekmektedir.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

İşsizlik maaşı da asgari ücret esas alınarak belirlenmektedir. İşsizlik maaşı, işsiz kalan çalışanın son 4 aydaki brüt ücret ortalamasının yüzde 40 kadardır. Aynı zamanda işsizlik maaşının en üst limiti, brüt asgari ücretin yüzde 80’ini aşamaz.

Dolayısıyla yeni asgari ücrete bağlı alarak en düşük ve en yüksek işsizlik maşaları da değişecek. Böylece 805 TL olan en düşük işsizlik maaşı 1015 TL’ye; 1611 TL olan en yüksek işsizlik maaşı ise 2030 TL’ye yükselecek.

Kimler işsizlik maaşından yararlanabilir?

Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler bu maaştan yararlanabilir. Buna göre, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak ve hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR birimine doğrudan veya elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr) başvurarak iş almaya hazır olduğunu bildirmek koşuluyla işsizlik sigortası hizmetlerinden yararlandırılmaktadır.

Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmekte.

İŞSİZLİK SİGORTASINI KİMLER ALAMAZ

  • – Deneme süreli iş sözleşmesinin feshi,
  • – istifa, – Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle,
  • – Malulen emeklilik,
  • – Ölüm, – İş kazası sonucu ölüm,
  • – Kadın işçinin evlenmesi, – Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması,
  • – Sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakli,
  • – Mevsim bitimi ve kampanya bitimi,
  • – Statü değişikliği,
  • – Disiplin kurulu kararı,
  • – Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık,
  • – Vize süresinin bitmesi 

İstifa edene işsizlik maaşı veriliyor mu?

İŞKUR’a kayıtlı yaklaşık 4 milyon işsiz bulunuyor. 4 milyon işsizin yanında 7-8 milyon civarında da istihdam açığı mevcut. Yani 7-8 milyon işte çalışacak kişi bulunamıyor.

Hükümetin istihdamı artırmaya yönelik işverenlere yapmış olduğu teşvik paketleri son üç aylık döneme baktığımızda oldukça başarılı işliyor. Ancak elmayla armudu birbirine karıştıranlar çalışanların da akıllarını karıştırmaktan öteye gitmiyor.

Birçok yayın organında “İstifa edene işsizlik maaşı” haberleri yer aldı. Elindeki işsiz sayısını düşürmeye var gücüyle çalışan İŞKUR’un, istifa edene de işsizlik maaşı ödeyeceği tam bir hayal ürünü.


Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.