TÜRKİYE EKONOMİK COĞRAFYASI
1. Türkiye’nin coğrafi konum şartlarının;
I- Güney kıyılarımızda güneşlenme süresinin fazla olması- Yaz turizmi
II- Doğu ve Batı Medeniyetlerinin karşılaştığı yerde olması – Turizm
III- Asya ile Avrupa arasında geçiş özelliği göstermesi – Ulaşım
IV- Orta Doğu ve Hazar havzası ile Avrupa arasında köprü olması – Enerji taşımacılığı
V- Ege Bölgesindeki graben sahalarının alüvyonlarla kaplı düzlüklerden oluşması – Ulaşım
Ekonomiye katkısı düşünülürse hangisi yanlış eşleştirilmiş olur?
Doğru cevap E
Çözüm:Ege Bölgesindeki graben sahalarının alüvyonlarla kaplı düzlüklerden oluşması Ulaşım faktöründen çok cümlede geçen alüvyon kelimesi ile tarım fonksiyonunun önemli olduğu vurgulanmıştır.
2. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de yanlış arazi kullanımına örnektir?
Doğru cevap B
Çözüm:
Menemen deltasında sanayi tesislerinin kurulması yanlış arazi kullanımıdır. Çünkü deltalar verimli tarım alanlarıdır. Tarım amaçlı kullanılması gerekir.
3.
Yukarıdaki haritada iki tarım ürününün en çok yetiştirildiği alanlar işaretlenmiştir.
Buna göre bu tarım ürünleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
1 2
Doğru cevap CÇözüm:
Dağılımı verilen 1. Ürün Tütün, 2. Ürün ise Pamuktur.
Pamuk ve Mercimek yaz kuraklığı istediği, Ayçiçeği ise güneşlenme süresinin fazla olması gerektiği için Doğu Karadeniz’de yetişemez.
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli Not:
Yaz kuraklığı isteyen önemli ürünler;
Pamuk
Mercimek
Buğday
Nohut
Arpa
Çavdar
Doğru cevap DÇözüm:
Birçok tahıl yaz kuraklığı isteği olan ve çok fazla su istemeyen özellik gösterdiği için iç bölgelerde daha çok tercih edilmektedir.
Yukarıda özellikleri verilen ürün aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap AÇözüm:
Ilık ve bol yağışlı bir iklim isteği olan ürün çaydır. Anavatanı Çin ve Hindistan gibi ülkelerdir.
I- Deniz turizmiII- Fındık tarımıIII- Termal turizmIV- ArıcılıkV- Mısır tarımı
Faaliyetlerinden hangisinin yapılması daha zordur?
Doğru cevap AÇözüm:
Yaz mevsiminin serin ve yağışlı geçtiği yörelerde deniz turizmi için uygun şartlar oluşmaz.
Aşağıdakilerden hangisi tarım ürünlerinin fiyatlarındaki dalgalanmaları azaltarak alansal fiyat farklılığını ortadan kaldırmak için yapılan bir uygulamadır?
Doğru cevap EÇözüm:Destekleme alımları devlet ve çiftçiyi garanti altına alan bir uygulamadır. Devlet ihraç ürünlerinde ve nüfusun ihtiyaç duyduğu ürünlerde sürekliliği sağlarken, çiftçiyi de koruyan bir uygulamadır. Çiftçinin ürün belli bir taban fiyat üzerinden satar ve satma garantisi söz konusudur. Önemli Nota Bakınız!!! Önemli Not:Destekleme alımı yapılan ürünler: Tütün ( 2002 yılında kaldırıldı )Kuru ÜzümKuru İncirKuru KayısıPamukŞekerpancarıBuğdayÇayHaşhaşFındıkMısır Zamana ve yere göre bu ürünlerde değişiklik olabilir.
Doğru cevap CÇözüm: Tarım alanlarında intansif tarım yöntemini kullanmak demek sulama, makineleşme, gübreleme, ilaçlama gibi birçok uygulamanın yapılması demektir. Bu yöntemden en az alandan en fazla üretim hedeflenir.
Yukarıda verilen merkezlerin yer şekilleri dikkate alırsa hangisinde tarımda makineleşme daha zor yapılır?
Doğru cevap CÇözüm:
Yer şekillerinin engebeli olduğu alanlarda makine kullanımı zordur. Haritada işaretli alanlar içerisinde dağlık ve engebeli olan yer Batı Karadeniz’de verilen III numaralı merkezdir.
Doğru cevap CÇözüm:
Nadası ortadan kaldırmanın en iyi yolu sulamadır. Bunun en güzel örneğini GAP ‘ ta görmekteyiz. GAP ile birlikte Güneydoğu Anadolu’da nadas alanları azalmıştır.
I- Tarıma dayalı sanayiler azalmıştır.II- Sulama imkânları artmıştır.III- Makine kullanımı artmıştır.IV- Doğal koşullara bağlı olarak yapılan üretim azalmıştır.V- Tarım ürünlerinin talebi artmıştır.
Yukarıdakilerden hangisinin olduğu söylenemez?
Doğru cevap AÇözüm:Tarımdaki gelişmeler ve Türkiye sanayisinin giderek gelişmesine bağlı olarak tarıma dayalı sanayiler artmıştır. 12. – Ayçiçeği tarımı ve buna bağlı sanayi tesislerinin olduğu – ?- Pamuk tarımının yoğun olduğu – ?- Tarımsal işletmelerin küçük ve dağınık olduğu – ?gibi özellikler dikkate alınırsa bu durumların görüldüğü yerler sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Doğru cevap CÇözüm:
Ayçiçeği tarımı ve buna bağlı sanayi tesislerinin yaygın olduğu yer Trakya’dır.
GAP ile birlikte pamuk tarımının Türkiye’de birinci olduğu alan Şanlıurfa’dır.
Doğu Karadeniz’de yer şekilleri dağlık engebeli olduğu için tarım alanları parçalı ve küçüktür.
Doğru cevap BÇözüm:
Muz Türkiye’de kış sıcaklığının oldukça yüksek olduğu alanlarda yetişen Mikroklima ürünlerinden biridir. Türkiye’de Anamur Alanya arasında tarımı yapılır. Diğer ürünlerin ise üretim alanı daha geniştir.
Ulutaş: Bulunduğum yerde sulama olanaklarının son yıllarda artmasına bağlı olarak pamuk, mısır, sebze – meyve gibi ürünlerin ekim alanı genişlemiştir.
Buna göre Efe ve Ulutaş’ın olduğu iller aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Efe Ulutaş
Doğru cevap CÇözüm:
Kış ılıklığı isteyen ürünler daha çok kıyılarda yetişir.
Sulama olanaklarının son yıllarda arttığı yerler arasında Güneydoğu Anadolu gelir.
I- Bitkisel yağ fabrikasıII- Un fabrikasıIII- Tekstil fabrikasıIV- Şeker fabrikalarıV- Sabun fabrikasıKıyı Ege’de yer alan İzmir, Manisa, Aydın, Muğla gibi illerde hangi sanayi tesisi kurulursa tarımsal hammaddesi bu bölgede bulunmaz?
Doğru cevap DÇözüm:
İzmir, Manisa, Aydın, Muğla gibi illerde daha fazla getirisi olan ürünler tercih edildiği için şekerpancarı tarımı gelişmemiştir. Buna bağlı olarak da şeker fabrikaları bulunmaz.
I- Bitkisel yağ fabrikası – zeytin, ayçiçeğiII- Un fabrikası- buğdayIII- Tekstil fabrikası – pamukV- Sabun fabrikası – zeytin
Aşağıdakilerden hangisi verilen il için monokültür bitkisi olamaz?
Doğru cevap EÇözüm:
Rize’de turunçgil tarımı mikroklimadır, bu ilde geniş alanlarda tarımı yapılmaz.
Yukarıda pirinç tarımının yapıldığı bazı alanlar verilmiştir.
Buna göre bu alanların tercih edilmesinde hangisi etkili olmuştur?
Doğru cevap AÇözüm:
Türkiye’de çeltik tarımı daha çok akarsu boylarında yapılır. Su isteği fazla olan bir tarım ürünü olduğu ve suyun içinde tarımı yapıldığı için su kaynakları önem taşır.
III. Sulama
gibi sorunlardan hangileri daha çok yaşanır?
Doğru cevap EÇözüm:
Konya ovasında görülen iklim şartları sebebiyle yaz döneminde sulama sorunu en önemli sorunlar arasındadır.
Yağışın ve suyun yeterli olmadığı alanlarda gübre kullanmak toprağa daha çok zarar verir.
Buna göre, barajın kurulmasıyla;
III. Buğday, arpa tarımına ayrılan alanlar artar.
gibi özelliklerden hangileri gerçekleşir?
Doğru cevap CÇözüm:
Sulama ile birlikte doğal koşullara bağlılık, nadas alanları azalır, Tarım ürünlerinde verim artar.
Daha fazla getirisi olan ürünler tercih edileceği için buğday, arpa tarımına ayrılan alanlar azalır.
‘Yaz kuraklığının belirgin olduğu bir tarım bölgesinde sulamanın yapılmaya başlanmasıyla yetiştirilen bazı ürünlerin yerini yeni tarım ürünleri ekilmeye başlanmıştır.’
Şeklinde ifade edilen yer haritadakilerden hangisi için doğru olmaz?
Doğru cevap AÇözüm:
Doğu Karadeniz’de yazlar serin ve yağışlı olduğu için sulamaya ihtiyaç duyulmaz. Sulamanın yapılamasıyla yeni bir ürün yetişmez.
Yukarıdaki haritada S merkezinden başlayarak E merkezine ulaşıldığında aşağıdaki ürünlerden hangisine rastlanmaz?
Doğru cevap DÇözüm:Fındık Karadeniz ikliminde yetişme imkanı bulduğu için bu alanda yetişmez. 22. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin Türkiye’de belli bir tarım bölgesi bulunmaktadır?
Doğru cevap EÇözüm:
Muz sadece Akdeniz Bölgesinde ve dar bir alanda yetişmektedir. Bu nedenle belli bir tarım bölgesi bulunmaktadır.
23. Ulutaş; “Türkiye’de tarım alanlarında makine kullanımı ne kadar artarsa artsın, tarım alanlarında tarım işçisine duyulan gereksinim tümüyle ortadan kalkmayacaktır.” şeklinde bir çıkarımda bulunmuştur.Ulutaş’ın belirttiği durum daha çok aşağıdaki yörelerden hangisi için geçerlidir? A) Artvin B) Aksaray C) AdanaD) Çanakkale E) Edirne Doğru cevap AÇözüm:Artvin’de yer şekilleri engebeli olduğu için makine kullanımının mümkün olmadığı yerler vardır. Bu alanlarda işçiye ihtiyaç duyulacaktır. Diğer alanlar ise düz olduğu için makine kullanımı kolay olacaktır. 24. Akdeniz Bölgesi’nde çeşitli sebze ve meyvelerin yaz ve kış yoğun olarak yetişme imkânı bulması bu bölgenin hangi özelliği etkili olmamıştır? A) Güneşli gün sayısının fazla olmasıB) Kış mevsiminin ılık ve kısa geçmesiC) Karstik arazilerin fazla olmasıD) Sıcaklık ortalamalarının uygun olmasıE) Sulama koşullarının gelişmiş olmasıDoğru cevap CÇözüm:Sebze ve meyvelerin yetişme imkânı bulmasında- Güneşli gün sayısının fazla olması- Kış mevsiminin ılık ve kısa geçmesi- Sıcaklık ortalamalarının uygun olması- Sulama koşullarının gelişmiş olmasıGibi faktörler etkilidir.Karstik alanların hepsinde yoğun bir şekilde yaz, kış sebze ve meyve tarımı yapılamaz. Örneğin Sivas sebze ve meyve tarımı çok gelişmemiştir.25. Türkiye’de, doğal koşullar bakımından buğday üretimine en az elverişli bölümün Doğu Karadeniz kıyıları olmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Yağışın fazla olmasıB) Kışlarının ılık geçmesiC) Yükseltisinin az olmasıD) Buharlaşmanın az olmasıE) Her mevsim yağışlı olması Doğru cevap EÇözüm:Doğu Karadeniz kıyıları her mevsim yağışlı olduğu için yaz kuraklığı isteyen buğday yetişemez. 26. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin tarımı devlet kontrolündedir?A) İncirB) ÜzümC) PamukD) HaşhaşE) ElmaDoğru cevap DÇözüm:Haşhaş uyuşturucu yapımında kullanıldığı için devlet kontrolünde tarımı yapılır. Önemli Nota Bakınız!!! Önemli not:Devletin alan olarak sınırlandırdığı tarım ürünleri;HaşhaşKenevirPirinçTütünAnason 27. Tarım faaliyetlerinin yapılabildiği süreye “tarım mevsimi” denir. Sıcaklık ortalaması yüksek olan yerlerde tarım mevsimi daha uzundur. Buna göre, yukarıdaki haritada numaralandırılmış yerlerin iklim özellikleri göz önüne alındığında hangisinde tarım yapılan sürenin daha uzun olması beklenir?
Doğru cevap EÇözüm: V numaralı merkez Adana’dır. Akdeniz kıyılarında kışlar kısa ve ılık geçtiği için tarıma uygun süre oldukça uzundur. 28. I- Tarım alanlarının yerleşmeye açılmasıII- Makineleşmenin artmasıIII- Damlama sulama sistemlerinin kullanımının artmasıIV- Nadas alanlarının azalmasıV- Doğal koşullara bağlılığın azalması Yukarıda verilen özelliklerden hangisi Türkiye tarımı için olumlu bir gelişme sayılamaz?
Doğru cevap AÇözüm:Tarım alanlarının yerleşmeye açılması tarım yapılan alanların giderek azalmasına sebep olacaktır. 29. Tarım alanlarının nadasa bırakılmasının başlıca nedeni aşağıdakilerden hangisidir? A) Sıcaklık ortalamalarının düşük olmasıB) Gübre kullanımının az olmasıC) Toprağın nem ve mineral ihtiyacını karşılamakD) Tüketimin yıllara göre değişmesiE) Yıldan birden fazla ürün alma isteği Doğru cevap CÇözüm:Nadasın en önemli nedeni toprağın nem ve mineral ihtiyacını karşılamaktır. 30. Bulunduğu konum itibariyle Türkiye’de deniz turizmi oldukça gelişmiştir ve gelişmeye devam etmektedir. Buna göre aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisinin tarım alanlarında daha fazla bir azalma görüleceği söylenebilir? A) Fındık B) TurunçgillerC) NohutD) KenevirE) Şekerpancarı Doğru cevap BÇözüm: Turunçgiller daha çok Akdeniz ve Ege kıyılarında yoğunluk gösterir. Deniz turizminin de en çok geliştiği yerler bu alanlardır. Bu kıyılarda yapılacak turizm tesisleri tarım alanlarını azaltacağı için bundan daha çok turunçgil alanları zarar görecektir. 31. Balıklar mevsimlere göre sıcak denizlerden soğuk denizlere, soğuk denizlerden sıcak denizlere göç ederler. Bu nedenle göç yolları kıyı balıkçılığına çok elverişli yerlerdir.Bu bilgilere göre, aşağıdaki bölümlerden hangisi bu göç yollarına örnek gösterilebilir?A) Çanakkale B) SinopC) Muğla D) AntalyaE) Trabzon Doğru cevap AÇözüm:Özellikle alt akıntılar ve üst akıntılar sebebiyle Çanakkale ve İstanbul Boğazları balıkların göç yolları üzerinde yer alır. 32.
Yukarı verilen merkezlerden hangisinde doğal şartlara bağlı olarak nadas alanları daha fazladır?
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye’de yağış azlığı ve sulama imkânların kısıtlı olmasına bağlı olarak en fazla nadas alanları İç Anadolu’da bulunur. Özellikle de Tuz Gölü çevresindedir. Bu nedenle III numaralı merkez doğru cevaptır.
33.
Yukarıdaki harita işaretli merkezlerin hangisinde İpek Böcekçiliğinin ( yaş koza ) geliştiği söylenemez?
Doğru cevap AÇözüm:
Türkiye’de yaş koza İpek Böcekçiliğinin yani doğal olarak geliştiği yerler arasında Diyarbakır, Antalya, Bursa, Bilecik, Sakarya gibi iller başta gelir.
Önemli not:
2014 verilerine göre yaş koza üretiminde birinci olan il Antalya olmuştur.
34.
I- IğdırII- EdirneIII- KonyaIV- ŞanlıurfaV- Kastamonu
Yukarıda verilen illerin doğal bitki örtüsü dikkate alındığında hangisinde ormancılık faaliyetlerinin gelişmesi daha kolaydır?
Doğru cevap EÇözüm:
Kastamonu orman alanları bakımından oldukça zengindir. Diğer illerin orman varlığı ise oldukça azdır.
Kıyı Balıkçılığı: Deniz kıyıları ve denizden avlanan balıkçılık yöntemidir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisinde kültür ve kıyı balıkçılığı için daha elverişlidir?
Kıyı Kültür
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye’de kıyı balıkçılığının en fazla yapıldığı yer Doğu Karadeniz kıyılarıdır.
Kültür Balıkçılığında ise Ege Kıyıları özellikle de Muğla çevresi önemlidir.
Doğru cevap DÇözüm:
Şıklardaki hayvancılık türlerinden kümes hayvancılığı kapalı alanlarda yapıldığı için iklim şartlarından en az etkilenir.
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli not:
Hayvancılıkta iklimden ya da doğal koşullardan en az etkilenenler Ahır hayvancılığı ve kümes hayvancılığıdır.
Buna göre, haritada gösterilen yerlerden hangisinde arıcılık diğerlerinden daha önce başlar?
Doğru cevap BÇözüm:
Türkiye’de çiçekler ilk önce Akdeniz kıyıları daha sonra ise Ege kıyılarında açar.
Yukarıdaki merkezlerin hangisinde melasa bağlı ahır ve besi hayvancılığı gelişmiştir?
Doğru cevap CÇözüm:
III numaralı alanda şekerpancarı üretimi Türkiye’de birinci sırada gelir. Şeker üretildikten sonra küspesinden hayvan yemi olarak yararlanılır.
I- Pamuklu dokumaII- Şekerpancarı tarımıIII- Un sanayisiIV- Halı ve kilim dokumacılığıV- Ahır hayvancılığı Yukarıdakilerden hangisi gelişme gösterir?
Doğru cevap DÇözüm:
Halı ve kilim dokumacılığında küçükbaş hayvanların yününden yararlanılır.
Buna göre;
I- Ahır hayvancılığı – büyükbaşII- Mera hayvancılığı – büyükbaşIII- Mera hayvancılığı – küçükbaşBu merkezde hangi hayvancılık yapılmaktadır?A) I ve IIIB) II ve IIIC) Yalnız ID) Yalnız IIE) Yalnız III Doğru cevap EÇözüm:Hayvancılıkta süt ve et üretimi iklim koşulları ile paralellik gösteriyorsa yani doğal koşullara bağlıysa bu mera hayvancılığıdır. Bilgide et ve süt verimi düşük bir hayvan türüdür dendiği içinde küçükbaş olmalıdır.
Yukarıda verilen merkezlerde doğal olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinden hangisi ön plandadır?
I II III
Doğru cevap EÇözüm:
I- Muğla – ArıcılıkII- Mersin – Kıl keçisiIII- Trabzon – Balıkçılık Önemli not:Arıcılıkta 2014 verilerine göre Muğla,Kıl keçisinde ise Mersin birincidir.
Doğru cevap AÇözüm:
Türkiye’de Erzurum, Kars gibi illerde özellikle büyükbaş hayvancılık ekonomilerinde en önemli yere sahiptir.
Bu durumun ortaya çıkmasında,
III. Tarımda uygulanan yöntemler
verilenlerden hangileri etkilidir?
Doğru cevap DÇözüm:
Doğru cevap BÇözüm:
Büyükbaş hayvancılık için tükettikleri büyük boylu ot toplulukları önemlidir. Bu nedenle Erzurum, Kars, Ardahan illerinde çayır bitki örtüsünün geniş yer tutması meralarda büyükbaş hayvancılık yapılmasına olanak sağlamıştır.
Yukarıdaki grafiğe göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle söylenebilir?
Doğru cevap CÇözüm:
Grafikte yağış ile et üretimi arasında bir paralellik görülmektedir. Bu nedenle bu ilde hayvancılık faaliyetleri doğal koşullara bağlı olarak yürütülmektedir.
Buna göre bu değişikliğin sebebi aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Doğru cevap DÇözüm:
Son yıllarda kuş gribi salgını sonucu tavukların itlaf edilmesi sonucu tavuk, yumurta üretiminde azalmalar, tavuk eti ve yumurta fiyatında artışlar olmaktadır.
Doğru cevap AÇözüm:
Uşak, Gördes, Demirci, Isparta, Hereke, Kayseri gibi illerde halı ve kilim dokumacılığı gelişme göstermiştir. Bu da daha çok küçükbaş hayvancılığa bağlıdır.
Türkiye’de kıyı balıkçılığı dikkate alındığında avcılığı yapılan yaygın balık türleri arasında hangisi birinci sırada gelmektedir?
Doğru cevap BÇözüm:
Türkiye’de en çok avlanan balık türü hamsidir.
Doğru cevap BÇözüm:
Dağlıç, Sakız, Karaman, Merinos, Kıvırcık gibi türler koyuna aittir.
I- Balıkçılıkta açık deniz balıkçılığı yapılmalıdır.
II- Besi hayvancılığı yerine mera hayvancılığı yapılmalıdır.
III- Hayvan soyları ıslah edilmelidir.
IV- Süt kuzusu ve dana kesimi önlenmelidir.
V- Kaliteli yem üretimi arttırılmalıdır.
Yukarıdaki bazı hayvancılık faaliyetlerinin daha çok gelişmesi için verilmiş olan bilgilerden hangileri yanlıştır?
Doğru cevap BÇözüm:
Türkiye’de mera hayvancılığı yaygın olarak yapıldığı için et ve süt verimi düşüktür. Bunun yeri ahır hayvancılığı yapılmalıdır.
Açılan bu maden yatakları bu yörede aşağıdakilerden hangisine yol açmaz?
Doğru cevap EÇözüm:
Maden yataklarının işletmeye açılması ile iş gücü ihtiyacı ortaya çıkacaktır. Yapılan faaliyetlere madencilik eklenecektir. Gelir ve gelişmişlik düzeyi artacaktır.
Dışarıya olan mevsimlik işçi göçlerinin azalmasına sebep olur.
Yukarıda dağılışı verilen ve daha çok elektrik elektronik sanayisinde tercih edilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap BÇözüm:
Kastamonu – Küre,
Rize – Çayeli
Artvin – Murgul
Elazığ – Maden
Diyarbakır – Ergani
Önemli bakır yataklarıdır.
Doğru cevap DÇözüm:
Manganez demir ve çeliğin sertleştirilmesinde kullanılır.
Demir çelikte ağır sanayi içerisinde yer alır.
Doğru cevap EÇözüm:
Balıkesir, Kütahya, İzmir, Tokat, Niğde, Bursa, Sivas önemli çıkarım alanlarıdır.
Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap BÇözüm:
Bilgisi verilen maden antimondur.
Doğru cevap CÇözüm:
Seydişehir’de boksit madeni bulunur.
Tuzlu suya dayanıklıdır. Bu nedenle gemi yapımında yaygın olarak kullanılır. Ülkemiz bu madenin yatakları bakımından fakirdir. Manisa çevresinde çıkarılmaktadır.
Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap CÇözüm:
Bilgisi verilen maden Nikeldir.
58.
Yukarıdaki haritada çıkarım alanları verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap EÇözüm: Seydişehir ve Akseki’de önemli yatakları bulunan ve Seydişehir’de işlenen maden boksittir. 59. Zirai ilaçların yapımında, kimya sanayisinde kullanılır. Isparta- Keçiborlu, Kütahya – Simav, Aydın – Karacasu, Denizli- Sarayköy’de çıkarılır.
Yukarıda özellikleri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap DÇözüm:
Bilgisi verilen maden kükürttür.
Doğru cevap DÇözüm:
Dünya bor rezervinin yaklaşık % 72,1’i Türkiye’de bulunmaktadır.
I- DoğalgazII- Jeotermal III- RüzgârIV- Linyit
Sadece yukarıda verilen enerji kaynakları arasında bir sıralama yapılırsa Türkiye elektrik üretiminde daha fazla paya sahip olduğu söylenebilir?
Doğru cevap AÇözüm:
Doğalgaz ve linyit daha çok paya sahiptir.
Doğru cevap CÇözüm:
Zonguldak-Çatalağzı taşkömürü ile çalışan termik bir santraldir.
Doğru cevap CÇözüm:
I- Doğalgaz
II- Jeotermal
III- Petrol
IV- Linyit
V- Taşkömürü
Yukarıdakilerden hangisi yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir?
Doğru cevap CÇözüm:
I- Doğalgaz
III- Petrol
IV- Linyit
V- Taşkömürü
yenilenemeyen enerji kaynakları iken
II- Jeotermal
yenilenebilir enerji kaynağıdır.
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli Not:
Yenilenmeyen enerji kaynakları:
Linyit
Taşkömürü
Doğalgaz
Petrol
Radyoaktif mineraller
III. Enerji üretiminde faydalanılan kaynağın yakınına kurulur.
gibi yargılardan hangisi yanlıştır?
Doğru cevap EÇözüm:
Türkiye elektrik üretiminde birinci olan enerji kaynağı doğalgazdır.
Buna göre, ülkemizdeki enerji üretimi ve tüketimi ile ilgili olarak belirtilen aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?
Doğru cevap DÇözüm:
Yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde birinci olan hidroelektriktir.
Buna göre, aşağıda belirtilen yerlerden hangisinde termik santral bulunur?
Doğru cevap AÇözüm:
Önemli Not: 68. Biyomas (Biyokütle), yeşil bitkilerin güneş enerjisini fotosentez yolu ile kimyasal enerjiye dönüştürerek depolaması sonucunda ortaya çıkan biyolojik kütle ve buna bağlı organik madde kaynaklarıdır.
Biyokütlenin enerji üretiminin;
I- Sera gazı emisyonlarını azaltıcı ve iklim değişikliğini yavaşlatıcı bir enerji kaynağı olması
II- Toprak koruma, su, enerji ve besin üretiminin güvence altına alınması, peyzaj değeri oluşturması
III- Sürekli iş olanakları oluşturması
gibi özelliklerden hangileri bu enerji kaynağının avantajlarından sayılabilir?
Doğru cevap BÇözüm:
Öncüllerde verilen özelliklerin hepsi biomasın avantajlarındandır.
Buna göre taşkömürünün;
III. Demir çelik sanayisi
gibi alanlardan hangilerinde kullanıldığı söylenebilir?
Doğru cevap CÇözüm:
Taşkömürü daha çok demiri eritmek ve şekil vermek için demir çelik sanayisinde ve elektrik üretiminde termik santrallerde kullanılmaktadır.
III. Çatalağzı
Yukarıdaki santrallerden hangileri havayı daha fazla kirletir?
Doğru cevap BÇözüm:
III. Çatalağzı – taşkömürü
Termik santraller özellikle de linyit ve taşkömürü ile çalışanlar havayı oldukça fazla kirletir. Bu nedenle
III. Çatalağzı – taşkömürü
Doğru cevap DÇözüm:
Sanayinin gelişmesinde yüzölçümü bir kıstas değildir.
I- Çevreye duyarlı bir kentleşme sağlama
II- Benzer faaliyetlerde bulunan firmaları aynı
alanda toplamak
III- Üretimin verimli bir şekilde yürütülmesini
sağlama
IV- Sanayi tesislerini tarım alanlarına kurma
V- Sanayinin olumsuz etkileriyle baş etme
gibi görevlerden hangisi yanlış olur?
Doğru cevap DÇözüm:
Sanayi tesislerini tarım alanlarına kurma yanlış arazi kullanımıdır. Bu durum organize sanayi bölgelerinin çalışma özelliklerinde yer almaz.
Doğru cevap EÇözüm:
Türkiye’de sanayi tesisleri daha çok ulaşımın geliştiği alanlara kurulmuştur. Hem üretim için gerekli hammaddeyi sağlama hem de ürettikten sonra pazarlamada önemli bir kriterdir.
Yukarıda Türkiye’de bulunduğu yerlerin verildiği sanayi dalı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap DÇözüm:Türkiye’deki rafineriler;
İzmit – İpraş
İzmir – Aliağa
Mersin – Ataş
Kırıkkale – Orta Anadolu
Batman – Batman
Petro kimya sanayisi gelişmiştir.
Yukarıda belirtilen duruma uygunluk göstermeyen sanayi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap AÇözüm:
İstanbul’da pamuk tarımı yapılmaz.
Doğru cevap CÇözüm:
Sivas’ta cam fabrikası bulunmaz.
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli Not:
Cam sanayisi; Sinop, Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Denizli, Mersin, Konya illerinde bulunur.
II- Hammaddesi yaygın olan bir sanayi olduğu için sanayi tesisi hammaddeye genelde yakındır.
Yukarıda verilen özellikler dikkate alınırsa aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğru olur?
I II
Doğru cevap BÇözüm:
Şeker, çay gibi tarım ürünleri çabuk bozulur.
Türkiye’de en yaygın olan ve hammaddeye yakın kurulan sanayilerden biri çimento sanayisidir.
Bu nedenle B şıkkı doğru cevaptır.
Yukarıdaki merkezlerden hangisinde buna bağlı kirliliğin daha fazla olması beklenir?
Doğru cevap AÇözüm:
Verilen merkezler arasında en fazla sanayi tesisi I numaralı merkez yani İzmir’dir.
III. Çay
Yukarıda verilen sanayi dallarının hangisinde üretim miktarı iklim koşullarından doğrudan etkilenmez?
Doğru cevap EÇözüm:
Çimento toprağa dayalı sanayidir. İklim şartlarından doğrudan etkilenmez. Diğerleri ise tarım ve hayvancılığa dayalı sanayiler oldukları için iklimden etkilenirler.
Hammadde bir sanayi tesisinin kurulmasında etkili bir faktördür.
Buna göre yukarıdaki yörelerin hangisinde hammadde bol olduğu halde ona dayalı sanayiler istenilen düzeyde gelişmemiştir?
Doğru cevap DÇözüm:
Ulaşım şartlarının gelişmemesi başta olmak üzere çeşitli faktörlerin olumsuzluğu sonucu Doğu Anadolu’nun birçok ilinde sanayi istenilen düzeye ulaşamamıştır.
III. Pazarlama
Hangilerinin diğerlerine göre daha fazla sorun oluşturduğu söylenebilir?
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye’de bulunan sanayilerin büyük bir kısmına hammadde ülkemizden sağlanır. Hammadde yönünden zengin bir ülkeyiz. Ayrıca iş gücü potansiyeli de yüksektir.
Ancak sermaye ve ürünlerin standardı ve rekabet gücünün düşük olması başta olmak üzere pazarlama imkânları da çok gelişmemiştir.
Doğru cevap E
Çözüm:
Ereğli – Demir-Çelik bu alanda enerji kaynağı olan taşkömürüne yakınlık söz konusudur.
III. Tarımda çalışan nüfus oranı
Özelliklerinden hangilerinde azalma görülür?
Doğru cevap E
Çözüm:
III. Tarımda çalışan nüfus oranı – sanayide ve hizmet sektöründe çalışan oranı artar.
I- Dokuma
II- Petrol Pafinerisi
III- Otomotiv
IV- Demir çelik
Yukarıdaki sanayi dallarından hangileri İzmir, İzmit, Bursa illerinin üçü için de ortaktır?
Doğru cevap A
Çözüm:
Bursa’da Petrol rafinerisi yoktur.
Demir çelik fabrikası üç il içinde sadece İzmir’de bulunur.
Doğru cevap B
Çözüm:
Sermaye yani para olmadan hammadde, makine, enerji, işgücü de satın alınamaz.
Doğru cevap E
Çözüm:
Niğde’nin iklimi karasal bir iklimdir ve bitki örtüsü cılızdır.
Doğru cevap D
Çözüm:
Hammadde doğal koşul iken diğerleri beşeri faktörlerdir.
Dokuma ve giyim sanayisinin geliştiği iller dikkate alınırsa aşağıdakilerden hangisi yanlış olur?
Doğru cevap A
Çözüm:
Halı ve kilim dokumacılığı Uşak, Gördes, Demirci, Isparta, Hereke, Kayseri gibi illerde gelişme gösteren bir sanayi dalıdır.
Suni ipek ve kumaş: İstanbul ve Bursa
Hazır giyim sanayii: İstanbul, Bursa ve İzmir….
Tabii ipek ve kumaş: Gemlik ve Bursa
Pamuk ipliği ve pamuklu dokuma: Adana, Tarsus, Nazilli, Denizli, Manisa ve İzmir….
Doğru cevap EÇözüm:Bu illerde orman ve ormana dayalı sanayiler gelişme gösterir. Verilen illerde de bu sanayi dalı içerisinde kâğıt fabrikaları bulunur.
III. Mersin – Ataş
Yukarıdakilerden hangisinin petrole yakın kurulduğu söylenebilir?
Doğru cevap EÇözüm:
Batman Raman, Garzan çevresinde petrol çıkarılır ve buradaki rafineride işlenir.
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli Not:
Mersin Ataş Rafinerisi 2004 yılından bu yana rafinaj işlemi yapmamakta, bu bölgede terminal vazifesi görmektedir. ( yükleme, boşaltma, depolama amaçlı kullanım
Doğru cevap AÇözüm:
Osmanlı döneminde ilk hat İzmir – Aydın arasında
Cumhuriyetten sonra ise 1925, Ankara – Yerköy (Yozgat) arasında TCDD tarafından yapılmıştır.
Bu durum;
III. Madencilik
sektörlerinden hangilerinin Anadolu’da gelişmesine katkı sağlamıştır?
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye; Asya ve Avrupa kara yollarını birbirine bağlayan önemli bir kavşak noktasında yer aldığı için özellikle ulaşım ve ticaretin gelişmesine katkı sağlamıştır.
Yukarıda verilen limanların hangisi İran’ın transit ticaretinde önemli bir limandır?
Doğru cevap EÇözüm:
İran’ın transit ticaretinde en önemli limanların başında Trabzon gelir. Harita V numara ile gösterilmiştir.
I- Mersin (Silifke) – Karaman
II- Trabzon – Gümüşhane
III- Adana – Konya
Yukarıdaki iller arasında ulaşım sağlanırken hangi doğal geçitler kullanılır?
I II III
Doğru cevap BÇözüm:
I- Mersin (Silifke) – Karaman – Sertavul
II- Trabzon – Gümüşhane – Zigana
III- Adana – Konya – Gülek
Önemli Nota Bakınız!!!
Önemli Not:
Önemli Geçitler;
Doğu Anadolu Bölgesini Erzurum – Gümüşhane üzerinden Trabzon’a bağlayan Kop ( 2035 m) , Zigana ( Kalkanlı ) ( 2100 m ), Çataltepe ( 1210 m ),
Batı Karadeniz ‘i İç Anadolu’ya bağlayan Ecevit ve Ilgaz geçitleri,
Akdeniz’i İç Anadolu’ya bağlayan Gülek ( 1050 m ilk çağlardan beri kullanılır. ) Mersin Silifke’yi Mut’a oradan da Karaman- Konya’ya bağlayan Sertavul, Antalya – Isparta – Burdur bağlantısını sağlayan Çubuk ( 895 m) ve Çeltikçi Beli ( 1225 m )
Hatay – Suriye, Gaziantep bağlantısını sağlayan Belen Geçidi.
Buna göre Türkiye’de bu iki ulaşım sisteminin gelişimi aşağıdakilerden hangisine sebep olabilir?
Doğru cevap CÇözüm:
Bu iki sistemin gelişmesiyle yolcu ve yük taşımacılığındaki oranları artacaktır buna bağlı olarak Karayollarının yolcu ve yük taşımacılığındaki payı azalacaktır.
Yukarıdaki harita hangi iki il arasında direkt ya da aktarmalı olarak demiryolu ulaşımı kullanılamaz?
Doğru cevap DÇözüm:
Muğla ve Rize illerine demiryolu ulaşımı yoktur.
Bu proje ile Karadeniz Bölgesinde;
I- Alternatif güzergâhların oluşturulması
II- Kültürel ve tarihi değerlerin turizme kazandırılması
III- Madenciliğin gelişmesine yönelik tanıtım yapılaması
IV- Büyükşehir sayısının arttırılması
Gibi hedeflerden hangilerinin gerçekleştirilmesinin planlandığını söyleyebiliriz?
Doğru cevap CÇözüm:
Bu projede öncelikli hedefler bu bölgelerde alternatif güzergâhların oluşturulması, turizm açısından önemli olan tarihi, kültürel ve doğal alanların tespit edilmesi, bölgenin uluslararası alanda bilinirliğinin arttırılmasına ve turizmin gelişimine yönelik çalışmalara katkı sağlanmasıdır.
2000 yılından bu yana genç ve dinamik kadrosu ile faaliyetlerini sürdüren Ekonomistler Platformu; Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve 8 ülkenin yer aldığı Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği Hibe Programı kapsamında “İpekyolu Koridoru Projesi ” çalışmalarına başladı. Proje kapsamında Karadeniz Havzasında yer alan 20 ilin uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlanacak.
Buna göre Türkiye’deki ulaşım projelerinde aşağıdakilerden hangisinin hedefler arasında olduğu söylenemez?
Doğru cevap DÇözüm:
Bu kapsamda Karayollarının yük ve yolcu taşımacılığındaki payının % 100’e çıkarılması gibi bir hedef yoktur.
III. fonksiyonel özellikleri
gibi etmenlerden hangileri daha fazla etkilidir?
Doğru cevap EÇözüm:
Karadeniz’in kıyı kesiminde yer alan Trabzon ve Samsun’un etki alanlarının geniş olmasında;
Fonksiyonel özellikleri yani ticaret, sanayi gibi faktörler
ve iç kesimlere ulaşımın sağlanması gibi faktörler etkildir.
Doğru cevap BÇözüm:
Isparta ( Süleyman Demirel ) çok modern ve gelişmiş bir havaalanı değildir.
Ticari taşımacılıkta en ekonomik ulaşım sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap BÇözüm: Güzergâhın kestirme çizilebilmesi, az yakıtla çok yük taşınması gibi kriterlere bağlı olarak, ticari taşımacılıkta en ekonomik ulaşım sistemi denizyoludur. 102.
Yukarıda Türkiye haritasında gösterilen yönlerden hangisinde ulaşım daha kolaydır?
Doğru cevap CÇözüm:
Gösterilen yerler arasında dağlar kıyıya dik uzandığı için III numaralı yönde ulaşım daha kolay olacaktır.
I- Rusya ile Türkiye arasında yapılan, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye’ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapılmıştır.
II- İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılamayı bunun yanı sıra bölgede gaz çeşitliliğinin sağlanmayı hedefleyen doğalgaz boru hattıdır.
Yukarıda bilgileri verilen doğalgaz boru hatları aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
I II
Doğru cevap AÇözüm:
Rusya ile Türkiye arasında yapılan, Rusya’dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye’ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesi Türk Akım
İki kardeş ülke, Türkiye ve Azerbaycan’ın iş birliğiyle ortaya çıkan bu dev proje ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak TANAP
Gelişmişlik düzeyleri göz önüne alındığında, aşağıdaki yerleşim merkezlerinden hangisinde ulaşım sektörünün daha fazla geliştiği söylenebilir?
Doğru cevap DÇözüm:
Bursa ulaşım sistemleri bakımından verilen iller içerisinde en gelişmişidir.
105. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin dâhil olduğu Uluslararası Karayolu Ağları ve Koridorlarından biri değildir?
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye’deki Uluslararası karayolu ağ ve koridorları arasında
Yer alır
Z – Yolları çeldirici amacıyla verilmiştir.
Doğru cevap BÇözüm:
Yol yapımı için gerekli sermayenin yetersiz oluşu beşeri bir faktördür.
Bu durum Türkiye’nin aşağıdaki özelliklerinden hangisinin sonucudur?
Doğru cevap EÇözüm:
Türkiye bulunduğu konum sonucu birçok ülkeyle ulaşımın sağlandığı köprü vazifesi görmektedir.
Aşağıdaki illerin hangisine yapılacak bir limanda dalgakıranlara ihtiyaç yoktur?
Doğru cevap CÇözüm:Doğal limanlarda dalgakıranlara pek ihtiyaç olmaz çünkü doğal olarak korunakları bulunur. Karadeniz Bölgesi’nin de tek doğal limanı Sinop’tur. 109. İskenderun Limanı’nın işlek olması üzerinde aşağıdakilerden hangisinin etkili olduğu söylenemez? A) Bulunduğu konum itibariyle İran, Irak ve Suriye ile ticari bağlantısının olmasıB) Kara ve demir yollarıyla diğer alanlara bağlantılı olmasıC) Tarımsal ürünlerin ihracatının fazla olmasıD) Demir-çelik sanayisinin gelişmesiE) Demir-çelik endüstrisine bağlı ticaretin gelişmesi Doğru cevap CÇözüm:Tarımsal ürünlerin ihracatının fazla olması etkili değildir. 110. Türkiye’de birçok ulaşım sistemi gelişim göstermiştir. Bunlardan demiryolu, havayolu, karayolu ulaşımları dikkate alınırsa; Yukarıdaki merkezlerden hangisinde bu üç ulaşım sistemini de aynı anda kullanamayız?
Doğru cevap BÇözüm: Antalya’da demiryolu ulaşımı bulunmamaktadır. 111. Ülkemizin ithalatında aşağıdaki mal gruplarından hangisi önem taşımaz? A) Krom B) Ham petrolC) İlaç-gübreD) Elektronik aletlerE) Otomotiv Doğru cevap AÇözüm: Krom önemli bir ihraç ürünüdür.
Buna göre ülkemizin;
III. Doğu Batı yönünde geniş olması
özelliklerinden hangileri transit ticaretin gelişmesini sağlayan faktörlerden değildir?
Doğru cevap DÇözüm:
Türkiye ülkeler arası geçiş güzergâhlarında bulunduğu için transit ticaret gelişme göstermiştir. Bunun boylam ya da su kaynakları ile bir alakası yoktur.
Doğru cevap AÇözüm:
Transit ticaret yolları üzerinde bulunması artı bir değerdir. Bu daha çok gelir getirir.
Buna göre yukarıda verilen hangi merkezler arası tarım ürünlerine bağlı ticaretin gelişmesi daha zordur?
Doğru cevap DÇözüm:
I ve II numaralı merkezlerde Akdeniz iklimi görülür ve yetişen tarım ürünleri ortaktır. Bu nedenle böyle bir ticaretin gelişmesi daha zordur.
Doğru cevap CÇözüm:
Türkiye’de ihracat ve ithalatta en çok yükleme ve boşaltma yapılan liman İstanbul Limanıdır.
116. Ülkemizin İhracatında aşağıdaki mal gruplarından hangisi önem taşımaz?A) Krom B) BakırC) BorD) MermerE) Platin Doğru cevap EÇözüm: Platin ithal ürünler arasında yer tutar.
Bu illerin iç ticaret bakımından önem taşımasında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?
A) Ulaşım sistemlerinin çeşitli ve gelişmiş olması B) Ekonomik gelişmişlik düzeylerinin yüksek olmasıC) Yüzölçümlerinin büyük olması D) Nüfus ve buna bağlı tüketimin fazla olmasıE) Üretim faaliyetlerinin gelişmiş olması Doğru cevap EÇözüm:Ticaret ile illerin yüzölçümü arasında bir bağlantı yoktur.
Buna göre aşağıdaki illerden hangisi bulunduğu bölgenin ticaretinde böyle bir özellik göstermez?
Doğru cevap CÇözüm: Uşak Ege Bölgesinde yer alır. Ege Bölgesi ticaretinde ilk sırada yer alan İzmir’dir.
Buna göre aşağıdaki illerden hangisi Efe’nin gittiği il olabilir?
Doğru cevap AÇözüm:
Türkiye’de turizm bakımından gelişmiş ve seracılıkta en önemli kent olan Antalya’dır.
Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki tarım alanlarında yetiştirilip, dış pazarlara gönderilen tarım ürünleri arasında yer almaz?
Doğru cevap AÇözüm:
Avokado Türkiye’de çok dar bir alanda tarımı yapılan ve üretimi az olan bir üründür. İhracatı söz konusu değildir.
Türkiye’deki ithalat ve ihracat hareketlerini hangi yıldan itibaren ikiye ayırmak gerekir?
Doğru cevap EÇözüm:
Ticarette;
1980 öncesi – Korumacı Müdahaleci Politikalar
1980 sonrası – Serbest Piyasa Ekonomisi uygulanmıştır.
Doğru cevap BÇözüm: Meksika dış ticaretimizde önemli olan bir ülke değildir.
Doğru cevap CÇözüm:
Kayseri sanayi, ulaşım, ticaret gibi yönler başta olmak üzere geliştiği için iç ticarette etki alanı verilen iller içerisinde daha geniştir.
Doğru cevap EÇözüm:
Muğla’ daki Ölüdeniz lagünü doğal güzelliği itibariyle Türkiye’nin en tanınmış lagünüdür.
Doğru cevap CÇözüm:Hierapolis Denizli – Pamukkale yer almakta ve bu alanlar UNESCO tarafından miras listesinde hem doğal hem kültürel listede yani karma dediğimiz mekanlar içerisindedir. 126. Bir yörede turizme bağlı olarak en fazla gelişmesi beklenen etkinlik aşağıdakilerden hangisidir? A) Ticaret B) Tarım C) HayvancılıkD) Sanayi E) Enerji üretimi Doğru cevap AÇözüm:
Turizm hizmet alıp satma bakımından ticaretin önemli bir unsurudur.
Ayşe, Fatma, Hayriye çok temiz ve sakin bir yerde yaz dönemini denize girerek geçirmek istemektedir.
Buna göre verilen merkezlerden hangisini seçmesi daha doğru olur?
Doğru cevap AÇözüm:Marmara Bölgesinin en temiz körfezi ve kendi kendini yenileme özelliğine sahip olan Saroz Körfezidir. I numaralı alanda da burası gösterilmiştir.
Doğru cevap CÇözüm
Buna göre aşağıdaki yerlerden hangisi 2015 yılında bu listeye eklenen yerler arasındadır?
Doğru cevap AÇözüm:
2015 yılında kalıcı miras listesine dâhil edilen 2 yer; Diyarbakır Kalesi ve Surları (2015)
Efes (2015)
Önemli Nota Bakınız !!!
Önemli Not:
Dünya Miras Listesi’ne Alınan Mekânlarımız
( Kalıcı Liste )
Buna göre, aşağıdaki şehirlerden hangisi hem kış, hem yaz, hem de kaplıca turizmi açısından elverişlidir?
Doğru cevap E
Çözüm:
Bursa – Oylat, Çekirge Kaplıcaları, Uludağ Kış turizmi, Marmara Denizi kıyıları deniz turizmi
Doğru cevap E
Çözüm:
Yerli turistlerin azalmasına sebep olmaz daha da artmasına sebep olabilir.
III. Milli park sayısının fazla olması
Yukarıda verilen özelliklerden hangisi ya da hangileri Türkiye’de turizm potansiyelinin yüksek olmasına rağmen elde edilen gelirin az olmasına sebep olmuştur?
Doğru cevap B
Çözüm:
Doğal ve Kültürel güzelliklerin tam anlamıyla turizme sunulamaması gelirinde istenilen düzeye çıkmamasında etkili olmuştur.
Bunlardan biri olarak Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi zengin tarihi, kültürel, doğal zenginliklere sahip tarihi ve doğal yapı içerisinde gelişmiş özgün kentsel dokularını koruyabilmiş illeri kapsamaktadır.
Aşağıdaki merkezlerden hangisi bunlardan biri değildir?
Doğru cevap BÇözüm
Ankara Kapadokya Kültür Turizmi Gelişim Bölgesi yer almaz.
Bunlardan biri Trakya Kültür Koridoru Trakya Kültür Koridoru,
I- Edirne,
II- Kırklareli
III- Tekirdağ
IV- Kocaeli
Gibi illerden hangileri kapsamaktadır?
Doğru cevap C
Çözüm:
Trakya Kültür Koridoru Trakya Kültür Koridoru,
I- Edirne,
II- Kırklareli
III- Tekirdağ illerini kapsamaktadır.
Yukarıda verilen merkezlerden hangisinde bulunan turizm faaliyeti yanlış eşleştirilmiştir?
Doğru cevap CÇözüm
III numaralı alanda Peribacaları bulunmaktadır. Doğal turizm ve kültürel, tarihi turizm gelişme göstermiştir.
Bölgedeki yerleşmeler Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Hititler’in yaşadığı topraklar daha sonraki dönemlerde Hıristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri olmuştur. Kayalara oyulan evler ve kiliseler bölgeyi putperestlerin zulmünden kaçan Hıristiyanlar için devasa bir sığınak haline getirmiştir. Yukarıda bilgisi verilen turizm alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap CÇözüm
Bilgisi verilen turizm alanı Kapadokya’dır.
137. Türkiye termal kaynaklar bakımından zengin bir ülkedir. Ve buna bağlı turizmin gelişmesi son yıllarda hızlanmaktadır. Bir girişimci Afyon’da kuracağı kaplıca ve tesislerinin tanıtımını yapmak isterse hangi ilin iletişim ve haberleşme araçlarında çok fazla tanıtım yapması doğru olmaz?
Doğru cevap DÇözüm Denizli ilinde de önemli kaplıca ve sağlık turizm tesisleri bulunmaktadır. Bu nedenle bu alanda tanıtım yapması çok mantıklı olmaz. 138. İzmir ve Bursa illerinin turizm değerleri kıyaslanırsa aşağıdakilerden hangisi yanlış olur?
Doğru cevap DÇözüm
İzmir – Balçova, Bursa Oylat Kaplıcaları
139. I- Çığ olayları II- Sanayileşme III- Yeni tarihi alanların turizme açılması IV- Şehirleşme V- Doğal miras alanlarının azalmasıYukarıda verilenlerden hangisi turizmi olumlu yönde etkiler?
Doğru cevap CÇözümYeni tarihi alanların turizme açılması daha fazla alternatif oluşturur. 140. Millî Park: Bilimsel ve estetik bakımdan, millî ve milletlerarası ender bulunan tabiî ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat ve gezinme parçalarıdır.”Aşağıdaki Milli Parklardan hangisi Marmara Bölgesinde bulunmaz? A) Uludağ Milli ParkıB) Dilek Yarımadası Milli ParkıC) Kazdağı Milli ParkıD) Kuş Cenneti Milli ParkıE) Gelibolu Yarımadası Milli Parkı Doğru cevap BÇözüm Dilek Yarımadası Milli Parkı Ege Bölgesinde yer alır.