Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “çok zorlu” bir reform sürecinde olduklarını belirterek,”Zor kararlar almak gerekiyor ama bunların hepsini alacağım” dedi. Böylece ırakta yapılacak reformlar için ne kadar kararlı olduğunu gösterdi.
Irak Başbakanı Haydar Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “çok zorlu” bir reform sürecinde olduklarını belirterek,”Zor kararlar almak gerekiyor ama bunların hepsini alacağım” dedi. Böylece ırakta yapılacak reformlar için ne kadar kararlı olduğunu gösterdi.
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, “çok zorlu” bir reform sürecinden geçtiklerini belirterek,”Zor kararlar almak gerekiyor ama bunların hepsini alacağım” dedi.
İbadi, Bağdat’taki “Dünya Gençlik Günü” etkinliğinde yaptığı konuşmada, Irak’ta yolsuzlukla ilgili sesini yükseltenlerin bu konuda “ciddi olmadıklarını” savunarak, “Yolsuzluk yapan partimden dahi olsa karşısında duracağım. İyi olan, düşmanımın partisinde olsa yanında olacağım” ifadelerini kullandı.
Reformlara tüm gücüyle devam edeceğini ve yolsuzluk yapanları “demir yumrukla” vuracağını vurgulayan İbadi, “Dürüst olmam gerekiyorsa reform süreci kolay olmayacak ve acı olacak. Yolsuzluk yapanlar rahat durmayacak. Çıkar ve imtiyaz sahipleri bu imtiyazları için savunmaya geçecek ve bazıları bunun için savaş bile verecek. Atacağım her adım tahrip edilmeye kalkışılacak. Bazıları her türlü engeli koymaya çalıştı. Buna rağmen Meclis’e reformları onayladığı için teşekkür ediyorum.”
“Yolsuzlukla mücadele ve buna bulaşanları ifşa etmek için sonuna kadar mücadele edeceğini” belirten İbadi, bunun “vatani görev” olduğunu ve “yolsuzluklarla mücadelede illa da anayasa veya hukuka ihtiyaç bulunmadığını” söyledi.
“Haşdi Şabi’yi siyasetten uzaklaştırmamız gerekir”
Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi’yi siyasetten uzaklaştırmak gerektiğini dile getiren İbadi, “Savaşçıları siyasi çatışmalarda kullanmamamız gerekir. Bu savaşçılar, herhangi bir parti ya da oluşuma aidiyetinden değil, vatan ve halka bağlılığı ve merciin (Sistani) çağrısı üzerine savaşmaya başladı. Merciin çağrısı tüm Iraklılara yönelikti” dedi.
Başbakan İbadi, Iraklı güçlerin “yüksek moral” taşıdığını savunarak, “DAEŞ büyük hezimet içerisinde ve ona katılan savaşçılar savaşamaz durumdalar. DAEŞ, suç ve terör olaylarında güçlüdür fakat güçlerimizin karşısında savaşamaz. Açıkça söylüyorum, ‘DAEŞ’i Irak’tan püskürtmenin vakti çok yakındır” diye konuştu.
kaynak:AA