İstanbul Havalimanı, Avrupa’da bir ilke imza attı. Üçlü bağımsız pist operasyonu başarıyla hayata geçirildi. Türk Hava Yolları’na ait üç uçak, aynı anda farklı pistlerden havalanarak tarihi bir anı yaşattı. Böylece ABD dışında bu sistemi uygulayan ilk ülke Türkiye oldu.
Dünyaya Açılan Kapı Daha da Güçlendi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, törende yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bu uygulama Türkiye’nin sınırlarını aşan vizyonunu kanatlandırdı. İstanbul Havalimanı artık küresel havacılığın en üst liginde.”
Yeni sistem sayesinde İstanbul Havalimanı’nda aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkış yapabileceğini belirten Bakan Uraloğlu, bu sayede hem trafik akışının hızlanacağını hem de dinamik kapasitenin artacağını vurguladı.
Titiz Çalışma, Emniyet Önceliği
Projenin altyapısına ilişkin bilgi veren Uraloğlu, sürecin nasıl işlediğini şöyle anlattı:
“2022 yılının son çeyreğinde projenin temellerini attık. Her aşaması titizlikle planlandı. Üçlü pist operasyonlarının ülkemizde uygulanabilir hale gelmesi için kapsamlı bir emniyet analizi çalışması başlattık. Bu çalışmalar 2024 Aralık ayında tamamlandı.”
“Simülasyon ortamında test edilen sistem, 27 Ocak’ta başlatılan gerçek zamanlı test uçuşlarıyla başarıyla sonuçlandı.”
İstanbul Havalimanı’ndaki bu gelişme, Türkiye’nin hava taşımacılığı alanında yalnızca bölgesel değil, küresel ölçekte de önemli bir oyuncu haline geldiğinin güçlü bir göstergesi oldu