Türkiye, 2014’ten sonra en büyük zirai don felaketiyle karşı karşıya. Mart ve Nisan aylarında etkili olan soğuk hava dalgaları, özellikle 10-11-12 Nisan tarihlerinde zirveye ulaştı. Yer yer sıcaklıklar -15 dereceye kadar düşerken, birçok bölgede son 30 yılın en düşük sıcaklıkları kayıtlara geçti.
İklim değişikliğinin tarımı doğrudan etkilediği bu dönemde, bahar aylarında yaşanan don olayları ürün verimliliğini ve gıda arzını ciddi şekilde tehdit ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen don görüntüleri ve üretici açıklamaları, zararın boyutunun büyük olduğunu gösteriyor.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “Dün akşamdan bu sabaha kadar gerçekleşen soğuk hava dalgasıyla ürünü kaybettik. Malatya’nın 13 ilçesinde ciddi filiz ve meyve kayıpları söz konusu. Üretici mağdur.” dedi. Bölgede hasar tespit çalışmaları başladı.
Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, elma bahçelerinde don kaynaklı büyük zararların tespit edildiğini açıkladı. Karaman’da yaklaşık 250 bin dekar elma üretim alanının risk altında olduğu bildirildi.
Fındık üretiminin kalbi olan Karadeniz Bölgesi de zirai dondan nasibini aldı. Özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon illerinde tomurcuk dönemindeki fındık dallarının donması, üreticileri kaygılandırdı. Ziraat odaları ve Tarım İl Müdürlükleri bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başladı. Üreticiler bu yıl rekoltede ciddi düşüş yaşanabileceğini ifade ediyor.
Zararın bu denli büyük olduğu bir dönemde üreticiler, devlet desteklerinin hızla devreye alınmasını ve tarım sigortası olanların zararlarının karşılanmasını talep ediyor. Ziraat odaları, çiftçilerin TARSİM sigortası kapsamındaki başvurularını hızlı şekilde değerlendirme çağrısında bulunuyor.