YSK’dan Seçmenlere Oy Kullanma Rehberi!

Yüksek Seçim Kurulu, 28 Mayıs’taki seçimler için seçmenlerin oy kullanma süreci hakkında bilgilendirme yaptı ve seçim kurallarını belirtti.

YSK’dan Seçmenlere Oy Kullanma Rehberi!
Yayınlama: 24.05.2023
35
A+
A-

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), oy verme sürecine ilişkin bilgileri paylaştı ve temsili oy verme kabinleri kurdu. 28 Mayıs’ta seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında belirtilen yer ve sandıkta oy kullanabilecekler.

Seçmenler, oy kullanacakları yerleri seçmen bilgi kağıdından, YSK’nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından öğrenebilecekler.

Oy verme saatleri tüm yurtta 08.00-17.00 olarak belirlendi. 17.00’den sonra gelen seçmenlerin oy kullanma hakları olmayacak.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Seçmenlerin, oy kullanırken üzerinde vatandaşlık numarası olan kimlik belgesini yanında bulundurmaları gerekiyor. Bu belgeler; nüfus cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı olabilir.

Seçim kurallarına göre, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır.

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettikleri cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünü basmalılardır.

Seçmene, Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

Sandık kurulu ise, seçim sabahı 07.00’de oy verme yerinde bir araya gelecek ve hazırlıklara başlayacak. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak sandık seçmen listesinde ismini bulacak ve kontrollerini yaptıktan sonra Cumhurbaşkanı Seçimi birleşik oy pusulası ile zarf ve mührü vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.