Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dair Uzmanlardan Önemli Açıklamalar!

Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarının hayati riskler oluşturabileceğini vurguladı. Detaylar Haberimizde…

Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonlarına Dair Uzmanlardan Önemli Açıklamalar!
Yayınlama: 05.05.2023
Düzenleme: 05.05.2023 15:16
60
A+
A-

Medical Park Ankara Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İrfan Serdar Arda, bebeklerde idrar yolu enfeksiyonunun potansiyel tehlikelerine dikkat çekti. Bebeklerin bağışıklık sistemi tam gelişmediği için idrar yolu enfeksiyonlarının sepsise, yani genel vücut iltihabına yol açabileceğini ve bu durumun hayati risk taşıdığını belirtti. Bu sebeple, tedavinin damar yolu ile gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Prof. Dr. Arda, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonunun belirtilerini ve tanı yöntemlerini de açıkladı. İdrar yolu enfeksiyonunun genellikle yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik, kusma ve beslenme isteksizliği gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi. İdrar yolu enfeksiyonunun tanısı için, idrar kültüründe 10 binin üzerinde bakteri bulunması gerektiğini belirtti. Antibiyotik tedavisinin 7-10 gün arasında uygulanması gerektiğini ve tedavinin etkinliğini anlamak için son antibiyotik alımından 72 saat sonra yeniden idrar kültürü yapılması gerektiğini ifade etti.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

İdrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyen durumlar nelerdir?

Prof. Dr. Arda ayrıca, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarını tetikleyen bazı durumları da açıkladı. Yıl içinde 3 veya daha fazla idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocukların, altta yatan potansiyel böbrek, idrar yolları ve mesane anormallikleri açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. İdrarın mesaneden idrar yollarına geri kaçması (vezikoüreteral reflü) ve idrar yolunda böbrekten çıkış noktasındaki darlık (üretero-pelvik darlık), en sık rastlanan iki durum olduğunu söyledi.

Vezikoüreteral reflü, yineleyen idrar yolu enfeksiyonlarının en önemli nedenlerinden biri olarak vurgulandı. Bu durum, doğumsal olarak idrar yollarının mesaneye açıldığı yerdeki kapakçık yapısının bozuk olması sonucunda meydana gelir. İleri derecede reflü durumunda, idrar böbrek içine kadar çıkabilir ve uzun vadede ciddi işlev yitimine yol açabilir.

Son olarak, Prof. Dr. Arda, üretero-pelvik darlık tanısının nasıl konulduğunu açıkladı. Ultrasonografi ile böbreğin çıkışında bulunan ve idrarın toplandığı havuz (pelvis) kısmının ön-arka çapı ölçülerek bu darlık tanısı konulduğunu ifade etti.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.