Türkiye, 14 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine günler kala hazırlıklarını tamamlamaya devam ediyor. Toplamda 191 bin 884 sandık kurulacak ve yurt içi ve yurt dışında 64 milyon 113 bin 941 seçmen oy kullanacak.
Bu seçimde 4 milyon 904 bin 672 seçmen ilk kez oy kullanacak, ancak cezaevinde tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmen sayısı da 53 bin 172.
Ancak seçimlerin gerçekleşeceği tarihe kadar yaşanan olaylar da seçimlerin atmosferini etkiliyor. Örneğin, 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremler seçimlere yeni önlemler altında yürütülmesine neden oldu.
Depremlerden etkilenen illerden taşınan seçmenler adres kayıtlarını aldırdıkları yerlerde oy kullanacaklar ve oyları o seçim çevresi için sayılacak. Deprem bölgesinden yaklaşık 133 bin seçmen diğer illere kayıtlarını aldırdı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yürütülen çalışmalar, seçimin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için tamamlandı ve buradaki seçmenlerin güvenli şekilde oy kullanması için konteyner alanları oluşturuldu.
İşte Merak Edilenler ;
- Türkiye genelinde oy verme saatleri 08.00-17.00 arasında olacaktır.
- Her seçmenin oy kullanabilmesi için, yasalar tarafından belirlenmiş resmi nitelikteki belgelerden birini sandık başkanına göstermesi gerekiyor. Bu belgeler arasında, nüfus cüzdanı, kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, mesleki kimlik kartları ve askeri kimlik kartı gibi belgeler yer alıyor.
- Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil.
- Seçimde, seçmene iki oy pusulası verilecek. Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerine ilişkin iki oy pusulası tek zarfa konulacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
- Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkedeki 156 yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturuldu. Bu temsilciliklerde oy verme işlemi, 9 Mayıs’ta sona erecek
- Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
- Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
- Cumhurbaşkanı seçimi ilk oylamada biterse, YSK cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçlarını seçim günü saat 23.59’a kadar ilan edecek.
- Cumhurbaşkanı seçimi ikinci oylamaya kalırsa, İlk seçimde en çok oy alan iki aday, 28 Mayıs’ta yapılacak ikinci oylamada yarışacak.
- Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci oylamaya kalması halinde seçmenler, aynı seçmen bilgi kağıdı ile ilk seçimde oy verdikleri sandık alanlarında oylarını kullanacak