1927 Teşviki Sanayi Kanunu Amaçları Nelerdir? Devamı yazımızda…
Sanayi Teşvik Kanunu, sanayi yatırımı yapacak işletmelere muafiyet, imtiyaz ve teşvik sağlamayı amaçlayan yasadır. 28 Mayıs 1927’de çıkarılmış olan yasa 15 yıl süreyle yürürlükte kalmıştır. Teşvik-i Sanayi Kanunu’nun çıkarılması Mustafa Kemal Atatürk’ün sanayi alanında yaptığı bir yeniliktir.1927 Teşviki Sanayi Kanunu Amaçları Nelerdir? Devamı yazımızda…
1927 Teşviki Sanayi Kanunu Amaçları?
Teşvik-i Sanayi Kanunu 1913 yılında Osmanlı Devleti tarafından uygulamaya konulmuştur. Amacı, sanayi devrimine ayak uydurulmasını sağlamak ve dışa bağımlılığı azaltarak kendi üreticisinin kalkınmasını sağlamaktır. Ancak savaşlar, yetersiz nüfus, kalifiye eleman eksikliği, makineleşme konusundaki yetersizlikler vb. sebeplerle 1. Teşvik-i Sanayi Kanunundan verim alınamamıştır.
Teşvik-i Sanayi Kanunu, savaş sonrası Türkiye’nin sanayileşmeye ayak uydurması amacıyla yürürlüğe konmuş 1915 kanunlarının güncellenmiş hali olan 1927 2. Teşvik-i Sanayi Kanunu’dur. Kanunun amacı, temel tüketim mallarında dışa bağımlılığı azaltmak ve ülkenin kalkınmasını sağmamaktır. Bu amaçla işletmelere birçok alanda imtiyaz ve teşvik sağlanmıştır.
1927 yılında, sinai kalkınma amacıyla yürürlüğe giren Teşvik-i Sanayi Kanunu 15 yıl süre ile yürürlükte kalmıştır. Yeterli verim alınamamış olması sebebiyle 15 yılın sonunda kanun yürürlükten kaldırılmıştır.