Her dilin kendine özgü bir öge diziliş sistemi vardır. Bazı dillerde öge diziliş mantığına yüklem başta, bazılarında ortada ya da sonda olabilmektedir. Türkçemizin kendi doğal sisteminde yüklemlerin cümlenin sonunda kullanıldığını biliyoruz. Ancak bazı durumlarda tümcelerde yer alan yüklemlerin sonda değil de ortada ya da başta kullanıldığını da görebilmekteyiz. Bu yazımızda ise “Devrik Cümle Nedir?” sorusunun cevabını vereceğiz…
Devrik Cümle Nedir?
Türkçenin söz dizimindeki doğallığının dışında yüklemin cümle sonunda değil de başında ya da ortasında kullanıldığı cümlelere “Devrik Cümleler” denir. Günlük konuşmalarda, sunumlarda ve şiirlerde cümlelerin devrik olarak kullanıldığını sıklıkla görürüz. Buradaki amaç bu şekilde vurguyu arttırarak anlatımı daha da etkili kılabilmektedir.
UYARI 1 ⇒ Yüklemi cümlenin sonunda kullanmamak herhangi bir anlatım bozukluğuna yol açmamaktadır.
UYARI 2 ⇒ “Devrik cümleler“de yer alan ögeleri incelerken karışıklığı engellemek amacıyla cümleyi kurallı hale getirmeniz daha faydalı olacaktır.
UYARI 3 ⇒ Bu tür cümleler atasözleri ve deyimlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
UYARI 4 ⇒ Cümle içerisinde vurgulanan sözcük yüklemin hemen önünde yer almaktadır. Bu nedenle devrik cümlelerde yüklemle birlikte vurgulanan kelime de değişmektedir.