Çözümleyici maaşları 2021 ne kadar? Çözümleyici ne iş yapar? Çözümleyici nedir? Detaylar haberimizde
Bilişim alanındaki mesleklere ilgi arttı. Buna örnek olarak çözümleyici kadroları gösterilebilir. Peki çözümleyici nedir? Ne kadar maaş alıyorlar? Çözümleyici nasıl olunur? Tüm soruların cevabı haberimizde…
Çözümleyici mesleği bilişim dalı altında yer alan bir meslek grubudur. Programcılar gibi yazılım ve program üreten bir meslek dalı değildir. Ancak üretilmiş bu programları en iyi şekilde kullanan kimselere çözümleyici denir. Kurumun amaçları doğrultusunda bilgisayar programlarını kullanmak ve verilen görevleri yerine getirmek çözümleyicinin amaçları arasındadır.
En az dört yıl süreli yükseköğrenim mezunu olmak, b-C, C++, C#, Java, Java Script programlama dillerinden en az ikisini örgün öğretim yoluyla alıp başarılı olduğunu belgelemek veya bu programlama dillerinden en az ikisini içerecek şekilde Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanmış bilgisayar programcılığı sertifikasına sahip olmak, c-Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavından en az (D) düzeyinde İngilizce YDS belgesine sahip olmak veya buna denk kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak.
Çözümleyici olmak için aranan şartlar arasında zaman zaman yabancı dil de yer almaktadır. Bunun yanı sıra mezun olunan bölüm konusunda fizik, matematik, elektrik elektronik mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği gibi sayısal bölümler de yer almaktadır. Ancak bu bölümlerden mezun olmamasına rağmen bilgisayar konusunda detaylı bilgiye sahip olan kimseler bu bilgilerini belgelendirmek suretiyle de bu iş ilanına başvuru yapabilir.
Aile yardımı, çocuk yardımı, eğitim durumu, sigorta ve BES kesintisi, fazla mesai, ek tazminat gibi unsurlara göre gelirleri de değişmektedir. Devlette ortalama çözümleyici maaşları 5 bin 500 TL civarındadır.
Özelde başlangıçta çözümleyici aylıkları asgari ücret düzeyinde yani 2 bin 800 TL civarındadır. Ancak deneyim, başarı, tecrübe arttıkça personellerin gelirleri 5-10 bin TL seviyesine rahatlıkla çıkabilir. Ayrıca kendi yazılımlarını üreten, kendi işletmelerini kuran girişimcilerin gelirleri 20 binden 100 bin TL’ye kadar ulaşabilmektedir.