Şoför nasıl olunur? Şoför işiyle uğraşan biri ne kadar maaş alır? Soruların cevaplarını sizler için araştırdık derledik.
İş arayanların en çok ilgi gösterdiği mesleklerden biri de şoförlük. Devlette ve özel sektörde iş imkanı bulabilen şoförlerle ilgili çok soru sorulsa da en çok merak edilen konu şüphesiz maaşlarla ilgili. Peki özel sektörde ya da devlette çalışan biri ne kadar maaş alıyor? Şoförlük için gerekli belgeler nelerdir? Tüm soruların cevabı haberimizde…
Şoför, kara yolunda ticari olarak tescil edilmiş motorlu araçları kullanarak taşıma hizmeti sunan, gerekli belge ve eğitime sahip kişiler için kullanılan meslek ismi. Şoförlük mesleği, yoğun iş temposuna sahip ve tam anlamıyla konsantrasyon isteyen, sorumlulukları yüksek bir iştir.
Günümüzde şoförlüğün iş tanımı, oldukça kapsamlı. Kişiye özel şoförler olduğu gibi, toplu taşıma araçlarını kullanan kadrolu memur şoförler, yurt içi ile yurt dışı yolculukları yapan tır şoförleri ve devletin üst düzey çalışanları için hizmet veren makam şoförleri var. Şoförler tam zamanlı, yarı zamanlı ya da serbest zamanlı olarak çalışabilmektedir.
Devlette şoför maaşlarını etkileyen birçok unsur bulunmaktadır. Şoförlerin eğitim durumu, sözleşmeli, kadrolu veya taşeron olması önemlidir. Bu kapsamda devlette şoför maaşları ortalama 4 bin 500 TL seviyesindedir. 9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan deneyimsiz şoför maaşları 4 bin 250 TL civarındadır. 7/3 derecesinde 5 yıl deneyimli personellere 4 bin 350 TL’ye yakın aylık verilir.
Özel sektörde hemen hemen her meslekte maaşlar başlangıçta düşüktür. Hele de şoförlere verilen imkanlar son derece kötüdür. Sigortasız, asgari ücretin altında çalıştırılan binlerce ulaştırma personeli bulunur. Tüm bu olumsuzluklara karşın özel sektörde ortalama şoför maaşları 3 bin TL seviyesindedir. Eğitim seviyesi yüksek, sertifikalı, dil bilgisi olan, sürüş tekniklerini bilen şoförlere, VIP şoförlere ise 5-10 bin TL arasında ücret ödenebilir.