Koyun gübresinin kullanım amaçları ve koyun gübresi fındık bahçesinde kullanılır mı konularında detaylı bilgi sahibi olacağınız makalemizi sizlerle paylaşıyoruz.
Belirli aralıklarla toprağa atılan koyun gübresi ile bitkilerin, meyve, sebze ve ağaçların gerekli meşin maddelerinin alınmasını amaçlamaktadır. Ayrıca koyun gübresinin uygulanarak harmanlandığı topraklar daha kolay tava gelmekte ve daha kolay işlenmektedir. Koyunlar, yedikleri yemlerdeki besin maddelerinin ancak %45’ini kullanabilmektedir. Kullanamadığı besin maddelerinin %55’i dışkı yoluyla gübreye geçmektedir.
Depolanıp bir süre bekletilerek halk dilinde yanmış koyun gübresi haline gelen kompost zengin bir besin kaynağı olarak her türlü bitkiye bir döngü içerisinde fayda sağlamaktadır.
Toprağın su tutma kapasitesini yükselterek üretimi yapılan tarımsal ürünün (bitki, fındık, ceviz, sebze, meyve) gelişimini en uygun şekilde sağlayan koyun gübresi kuraklığa karşı da doğallığı ile her türlü bitkiye fayda sağlayacaktır.
Fındık bahçesine uygulanan koyun gübresinin uygulanma yönteminin önemli olduğunun altını çizen Yılmaz, gübrenin ocak çevresine atılması gerektiğini ifade etti. Uygulama yöntemleri hakkında bilgiler veren Yılmaz, “koyun gübresini 3-4 yılda bir uygulamamız gerekir ve her fındık ocağı başına 50-60 kilo koyun gübresi dökülmelidir.
Yanmamış koyun gübresi hastalık, zararlı ve yabancı ot içermektedir. Bahçeye verilen yanmamış koyun gübresi nedeniyle hastalık ve zararlı görülebilir, yabancı ot miktarı artabilir. Bu nedenle bahçeye verilen koyun gübresi mutlaka yanmış olmalıdır.
Önemli bir hususta gübrenin 6 ay veya 1 yıl beklendikten sonra bahçeye uygulanması önemlidir. İyi muhafaza edilmiş ve bu sayede iyi yanmış 100 kiloluk koyun gübresinde 1 kilo azot oluşur ve bu da bitki için büyük önem taşır.
Uygulama yöntemlerinde de üreticilerimiz yanlış yapıyorlar. koyun gübresini ocağın tam ortasına uyguluyorlar. Bu tür yapılan uygulamanın ürüne hiçbir konuda fayda sağlaması söz konusu değil.
Bu sebeple gübre ocağın izdüşüm alanına yani 50 santimlik banda atılıp toprağın 15 cm kazılıp gübrenin toprakla karıştırılması koyun gübresinden alınacak faydayı maksimuma çıkaracaktır” şeklinde konuştu.