Merhaba Sevgili Arkadaşlar;
Kariyermemur.com Olarak yks’ye girecek adayların sınava az zaman kala, zamanı nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda bir çalışma yaptık sizlerle paylaşıyoruz.
Artık sınavlarınızın çok yaklaştığı bir zaman dilimindeyiz. Bazılarımız yaz aylarından bu yana, bazılarımız ise okullar başladığından beri kendini bu sınava nitelikli bir şekilde hazırlamanın gayreti ve de çalışma temposu içerisinde oldular.
Son düzlük olarak tanımlayabileceğimiz bu aylarda, elimizden gelenin en iyisini yapmış olmanın huzuru ve de haklı gururu ile, şimdi de şöylece arkanıza yaslanarak bu makalemizi okumanızı rica ediyoruz…
Nitekim, sınava yönelik yapmış olduğumuz hazırlıklarımız kadar önemli olan bir konuda, yani sınavdan önceki bu zaman dilimini nasıl geçireceğiniz, aynı şekilde sınavdan hemen önce ve sınav esnasında nasıl hereket etmeniz gerektiği konularında oldukça işinize yarayacak teknik ve taktiklere de bu çalışmamızda değinmeye çalışacağız.
Sınava Bir Ay Kala
¢ Son yıllarda çıkan soruları etüt edin.
¢ Deneme Sınavları’nız üzerinden genel tekrar yapın!
¢ Bol bol deneme sınavı çözerek yks sınav kıvamını ve soru tarzlarını özümsemeye çalışın.
Sınava iki Hafta Kala
yks’ye iki hafta kala ne yapılmalı? TYT’ de istediği net sayısını çıkaramayan adaylar, iyi bir hazırlık süreci geçirmişlerse yks’de bu açığı kapatabilirler. Peki, yks’ye iki hafta kala adaylar ne yapmalı?
1-Öğrencilerin yapması gereken eksik olduğu derslerle ilgili konu eksiklerini tespit edip yardımcı kitaplarda o konularla ilgili yerlerden sorular çözmektir. Burada dikkat edilecek nokta eksik gördüğünüz konu denem sınavlarında çözemediğiniz sorulardan belirlemiş olduğunuz konular olmalı.
2- Bu günden itibaren sınav saatine ve süresine uygun olarak her gün 1 deneme çözmek ve bu denemelerde çıkan eksiklere göre çalışmanızı devam ettirmemiz yararınıza olacaktır. Eksik olduğunuz konuyu tekrar ederek eksiklerinizi gidermelisiniz.
3- Gerek kendi yaptığınız gerekse dershane veya okulda yapılan denemelerde yapamadığınız soruların çözümünü mutlaka öğreniniz.
4- Efor gerektiren ve yorucu ağır tempodaki sporlardan bu haftalarda uzak durun.
5- Uyku sorunları yaşamamak ve sınava dinç gidebilmek için sınav gününe kadar düzenli uyku uyumaya özen gösterin.
6- Son güne kadar ders çalışmalı mıyım endişesi taşımayın, eksik kaldığınız konu varsa son gün akşamda olsa bakabilirsiniz.
7- Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeyin, rutininizde hangi beslenme şekli varsa devam ettirmenizde yarar var.
Özetle; Bu sınavlara hazırlanan öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için süre azalmaktadır. Adaylar konu eksiklerini kapattıklarını düşünüyorlarsa geçmiş yıllarda yapılmış olan sınav soruları çözmeye çalışmalılar.
Sınava Bir Hafta Kala
¢ Sınava gideceğin okula git, mümkünse sınava gireceğin sınıfı ve sırayı gör!
¢ Kendini mutlu edecek şeyler yap!
¢ Ufak yürüyüşler yap! AVM’ler yerine açık alanları tercih et!
¢ Son 5 gün, iyi uyku al ve iyi kahvaltı yap!
¢ Aşırı yoğun bir çalışma programını ve temposunu bırak!
¢ Son 1-2 Deneme çözebilirsiniz!
¢ Her bir denemeyi TYT gibi zaman sınırlı uygula!
¢ Böylece iskelet ve kas sisteminin yanı sıra, biyolojik saatinin de sınav kıvamını yakalamasını sağla!
¢ Tercihler veya alacağın puan konusunda kafanı meşgul etme! Sadece sınavına odaklan.
Sınavdan Bir Gün Önce
¢ Gece “uyuyamama” sorunu yaşamamak için sabah erkenden kalk!
¢ Gündüz leyin, yarın (yani sınav günü) dinç olayım diye sakın uyuma!
¢ Kalabalıktan ve stresten uzak dur!
¢ Televizyonun karşısına geçip zihnini uyuşturma!
¢ Cips, kola, gevrek ve hazır gıdalardan uzak dur!
¢ Eve hapsolma! Seni yormayacak küçük yürüyüşler yap!
¢ Hoşuna giden, zihni yormayan bir kitap oku!
¢ Aşırı yağlı yemeklerden ve hamur işlerinden uzak dur!
¢Sınav evraklarını (ÖSYM’nin web sitesinden renkli veya siyah-beyaz çıktısı alınmış olan Sınav Giriş Belgesi ile yanında Resimli Nüfus Cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış Pasaport.) bir dosyaya koy!
¢ Kendini zihnen sınava motive et!
¢ Olumlu iç konuşmalar yap!
¢ Konuları unuttum diye endişeye kapılma!
¢ Dert etme! Bilgilerin sınav başlar başlamaz tıpkı deneme sınavlarındaki gibi kendiliğinden ortaya çıkacaktır!
Sınav Sabahı
¢ Sınavdan en az iki saat önce kalkmış ol!
¢ Kalkar kalmaz tatlı bir şeyler (kuru üzüm, kayısı vb.) ye! Bu yiyeceklerin zihni açabilmesi sınav saatine denk geleceğinden bu atıştırmayı sakın ihmal etme! Unutma!
¢ Vaktin varsa ılık bir duş al!
¢ Normalde yaptığın kahvaltının aynını yap! Abartma!
¢ Kahvaltını sınavdan en az bir saat önce bitirmiş ol ki, sindirim sistemin bir düzene kavuşsun!
¢ Kahvaltında fazlaca sulu ve şekerli gıdalar olmasın.
¢ Kahvaltıda yumurta yeme ve süt içme. İki bardaktan fazla da çay içme!
¢ Evden çıkmadan önce sınav evraklarını son kez kontrol et!
¢ Yarım saat öncesinde, sınav yerine ulaşacak şekilde evden çık!
¢ Üzerine, içinde rahat edeceğin elbiseler-kıyafetler giy!
¢ Rahat ayakkabılarını tercih et!
¢ Tüm ailenle birlikte sınava gitme! Bu üzerinizdeki baskıyı arttırır!
¢ Evden çıkmadan önce, küçükten büyüğüne evdekilerin duasını iyi dilek temennilerini almayı unutma!
¢ Yolda yaşamış olduğun veya karşılaştığın komik ve güzel olayları düşün ve gözlemle. Böylece zihnini canlı ve dingin tut!
¢ Sınava gireceğin binanın önünde salona alınmayı beklerken bu gözlemlerini yanındakilerle paylaş!
¢ Binanın kapısı ne zaman açılacak diye, giriş kapısına odaklanıp ve kitlenip bekleme! Yanındakilerle sohbet et!
Sınavdan Hemen Önce
¢ Sınav salonuna ve yerine geçmeden (son 15dakika) önce, mutlaka elini ve yüzünü soğuk su ile yıka ve lavaboya uğra!
¢ İhtiyacına göre tuvalete uğra!
¢ Yerine oturduktan sonra rahat edeceğin bir konuma gelinceye dek çeşitli oturma şekilleri dene!
¢ Derin nefes al. Nefesini bir kaç saniye tut!
¢ Sonra, aldığının bu nefesi iki katı sürede yavaş yavaş dışarı ver. Bu işleme birkaç kez devam et! Rahatlamak için 2-3 kez yap. Abartma! Yoksa başın dönebilir!
¢ Yumruklarını sıkabildiğin kadar sık veya vaş yavaş aç! Bu işlemi de birkaç kez yap!
¢ Bu sırada, “Başaracağım”, “Yapacağım” gibi olumlu cümleler kur!
¢ Kendini dershanedeymiş veya okulundaki sınıfındaymış gibi kabul et ve rahat ol!
¢ Seni ifade eden kişisel sloganını içten içe mırıldan!
¢ ÖSYM’ce görevlendirilen sınav görevlilerinin verecek olduğu su şişesini aç ve bir-iki yudum su iç!
¢ Yine, ÖSYM’ce görevlendirilen sınav görevlilerin vermiş olduğu kalem-silgi-selpak vb. araç gereçleri kontrol et ve hazırla!
Sınav Esnâsında
¢ Sınav kağıdının sana ait olup olmadığını kontrol et!
¢ Kitapçığı büyük bir güvenle aç!
¢ Kitapçığın sayfalarını çevir, eksik var mı yok mu diye kontrol et!
¢ Soruları çözmeye başlamadan önce tüm sorulara şöyle bir göz gezdir!
¢ Sınava en çok başarılı olduğun ve kendine güvende hissettiğin bölümden başla!
¢ Sakın denemelerde uyguladığın sıralamanın dışında hareket etme!
¢ Büyük bir istekle soruları çözmeye başla!
¢ Boş bıraktığın ve tereddütte kaldığın şık ve soruların yanlarına görülebilir işaretler koy! Veya bu soruları büyükçe bir daire içerisine al!
¢ Karşına zor bir soru çıkarsa “Mahvoldum, yandım, bittim” deme. “Sınavdaki soruların yüzde 10’u çok zor soru. Bunu herkes biliyor. Ben de biliyorum. Bu da onlardan biri. Bu soruyu daha sonra çözmek için geçiyorum” de ve yoluna devam et!
¢ Her sorudan sonra tek-tek kodlama yapmak yerine, karşılıklı iki sayfada bir kodlama yap!
¢ Kodlama yaparken doğru şıkları içinden tanılayarak kodla! “5. soru A, 6.’sı B” gibi’!
¢ Zihnin yorulduğunda, testler arası arasında geçişler yap!
¢ Zor sorularda takılıp kalma!
¢ İki şık arasında kaldığın sorularda hemen işaretleme yapma! O soruyu daha sonra çözmek üzere geç. Bir daha o soruya döndüğünde sana çelişki gibi görünen şıkkın aslında çelişki olmadığını fark edeceksin.Çelişki devam ederse ve zamanın varsa soruyu bir defa daha dikkatle oku ve aklına ilk gelen seçeneği işaretle!
¢ Bir bölümü bitirdikten sonra diğer bölüme geçmeden önce ellerini gözlerinin üzerine kapat ve oluşan loşluğa bakarak bakışlarını biraz kıs. Bu egzersiz gözlerini dinlendirir. Bu sırada, kendini kimsenin olmadığı bir deniz sahilinde ya da ormanda düşün ve esen rüzgâr sesiyle rahatladığını ve serinlediğini düşün! Ayrıca, iyi dilek temennilerini de kendi kendine tekrar et!
¢ Bu 1-2 dakikalık dinlenme sırasında, ÖSYM’ce görevlendirilen yetkililer tarafından size verilecek olan çikolatanı yiyerek bitir ve 3-5 yudum su iç! Sonra tekrar arkana yaslanıp alnını ovala ve “Şimdi diğer alandaki sorularını halletmenin zamanı” diyerek yeniden diğer testleri çözmek için harekete geç!
¢ Unutma! Soru soru düşün! Bir soruyu çözerken kafan önceki sorularda olmasın!
¢ En önemlisi de, her soruya taze bir nefesle, oturma şeklini sağlı-sollu biraz değiştirerek ve her soru çözümünden sonra da diyaframını boşaltarak diğer bir soruya geç.
¢ Sana verilen süreyi mutlaka sonuna kadar kullan!
¢ Sınav bitimine doğru cevap kağıdında kaydırma yapıp yapmadığını –zamanın varsa– 10’ar soruluk aralıklarla kontrol et!
¢ Kodlamalarını, ilgili alanın dışına taşırmadan yapmaya özen göster!
¢ Sınav bittiğinde Giriş Belgeni, Optik Cevap Kağıdını ve Soru Kitapçığını salon görevlisine teslim et!
Sınavdan Sonra
¢ Artık özgürsün! Sevdiklerinle deneyimlerini paylaşabilirsin. Arkadaşlarınla veya öğretmenlerinle bir durum değerlendirmesi de yapabilirsin. Veyahut ta sınavı sağlıcakla bitirmenin keyfini çıkarmak için arkadaşlarınla buluşup kendinizce eğlenebilir ve de dinlenebilirsiniz. Bu yumuşak geçiş te, seni ve çevreni rahatlatabilecektir.
Unutmayın! Puanınız ne olursa olsun, size uygun kariyer seçenekleri mutlaka vardır. Bunu iyi bilin!