Sağlık Fizikçisi Nedir ve Ne İş Yapar?
Daha önce de belirttiğimiz gibi sağlık fizikçileri halk arasında pek bilinmemekle beraber, yaptıkları iş insan sağlığı konusunda çok önemli bir yere sahiptir. Sağlık fizikçilerinin bir çok görevi bulunmaktadır. Bunları sırasıyla sayacak olursak; Uzman doktorlar tarafından uygun görülen radyasyon tedavilerinde gerekli radyasyon cihazlarının belirlenmesi, tedavinin ne şekilde ve ne sıklıkta olacağının planlanması, tedavi için uygun dozların belirlenmesi ve tedavi uygulaması. Çalıştıkları kurumdaki tüm personel, hasta ve hasta yakınlarının radyasyondan korunması amacıyla gerekli önlemlerin alınması, güvenlik kurallarının belirlenmesi.
SAĞLIK FİZİKÇİLERİN ÇALIŞTIĞI KADRO ÇEŞİTLERİ
• Üniversite kadroları: Araştırma görevlisi,
öğretim görevlisi, öğretim üyeleri (2547 sayılı)
• Özel Sektör: Özel hastaneler, hizmet alımı ile
işletilen yerler
• Devlet Hastaneleri: Eğitim araştırma
hastaneleri
1) Sağlık hizmetleri
2) Teknik hizmetleri
Sağlık fizikçisi nasıl olunur sorusunun cevabı biraz ilginçtir çünkü sağlık fizikçisi, sağlık çalışanları arasında en farklı mezuniyet şartı aranan meslek grubudur.
Sağlık fizikçisi olabilmek için özellikle kamuda olabilmek için merkezi atamalarda ÖSYM 7335 nitelik kodlu özel şartı aramaktadır, o özel şart ise şudur:
Sağlık Fizikçisi pozisyonlarına, fizik, fizik mühendisliği veya nükleer enerji mühendisliği eğitimi üzerine radyoterapi fiziği, diagnostik radyoloji fiziği veya nükleer tıp fiziği dallarının birinde yüksek lisans mezunu olan, Devlet Personel Başkanlığınca bilgileri alınan ve değerlendirme sonucu atanabilecek durumda bulunan adaylar başvurabilecektir.
Yeni başlayan tekniker 4100-4300 Türk Lirası
5 yıllık tekniker 4150-4350 Türk Lirası
10 yıllık tekniker 4200-4400 Türk Lirası
15 yıllık tekniker 4500-4700 Türk Lirası
20 yıllık tekniker 4700-4900 Türk Lirası
25 yıllık tekniker 4750-4950 Türk Lirası
30 yıllık tekniker 4800-5000 Türk Lirası
Nasıl sağlık fizikçisi olunur?
• Medikal Fizikçi, tıp alanında çalışan fizikçidir.
• Türkiye’de medikal fizik tarihi, 1935 yılında Alman fizikçi Prof. Friedrich Dessauer’ un İstanbul Üniversitesi Radyoloji ve Biyofizik
Enstitüsü’nde göreve gelmesiyle başladı.
• Medikal Fizik, profesyonel bir iş olarak 1953 yılında gündeme gelmiştir.
Ülkemizde yetişmiş Sağlık Fiziği Uzmanı gereksinimini karşılamaktır. Bu programdan mezun olacak öğrenciler radyasyon onkolojisi merkezleri, nükleer tıp merkezleri, radyodiyagnostik klinikleri gibi, tıbbın iyonize ışınlar ile ilgili dallarında kullanılan ileri teknolojiye sahip tanı ve tedavi cihazlarının doğru ve verimli kullanımını sağlayacaktır. Ayrıca bu konuda eğitim görmüş ve iyi yetişmiş uzman fizikçiler, planlanan tedavinin en doğru şekilde uygulanması, cihazlarda kalite güvenliği, kalite kontrol ve dozimetri işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve genel radyasyon güvenliğinin sağlanmasında önemli görevleri yerine getireceklerdir.