KPSS Türkiye’de Devlet kademelerinde görev almak . Düzenli ve garanti iş kapısı sağlamak isteyen milyonlarca insanın umut kapısı halinde. Ancak 2016 sonlarına doğru başlayan ve bu yılada etkisi süren alım sayılarında ki büyük düşüş adayların umutlarını kırmış durumda.
Hain 15 Temmuz sonrası KPSS ye giren aday sayısı rekor kırmış olsa da alım sayılarında olan azalmanın devam etmesi herkesi KPSS kaldırılacak mı veya Alımlar kurumlar tarafından mı yapılacak sorularına yöneltti.
Peki ilerleyen dönemler de neler olabilir ?
1– Öncelikle KPSS atamalarının sayılarının azalmış olması 2018 KPSS ye girecek adayların umudunu kırmaması gerektiği düşüncesindeyim.
2– Merkezi atamaların ağırlıklı olarak en azından belirli bir dönem daha sözleşmeli merkezi atama olarak gitmesi normal bir durum gibi görünüyor.
3– 2018 yılı ortasından sonra alım sayılarının artması muhtemel ancak lise mezunlarının alımlarının çok artmama ihtimali var.
4– KPSS taban puanlarının düşmesi gibi bir durum belirli bölümler hariç düşün görünüyor. Yine genelleme yaptığımızda
LİSANS : 83 Puan ve üzeri – ÖNLİSANS : 85 Puan ve üzeri – Lise : 92 Puan ve üzeri alan adayların atanma şanslarının devamlılığı görülmektedir.
Sonuç olarak değerlendirme yapıldığında devlet kademelerine Memur alımlarından KPSS den vazgeçilme gibi bir durum söz konusu görülmüyor. Her kurumun kendi alımlarını yapması gibi bir durumunda ilerde olmayacağı düşüncesindeyim. Bunun nedeni kurum alımlarında torpil ve terör örgütlerinin alımlara fesat karıştırmalarının önüne geçmek çok zor.
KPSS den umudunuzu kesmeyin ancak yüzler alım olacak puanlar düşecek hayallerine de kapılmayın
Yunus Emre Güngören
Kariyer Uzmanı
yunusemre@kariyermemur.com