Hukuk Devleti’nin Gereklilikleri

Hukuk Devleti’nin Gereklilikleri
Yayınlama: 21.06.2016
Düzenleme: 23.03.2021 14:08
2.576
A+
A-

. HUKUK DEVLETİ

Vatandaşların hukuki güvenlik içinde bulundukları, devletin eylem ve işlemlerinin hukuk kurallarına bağlı olduğu bir sistemi anlatır.

Hukuk Devletinin Gerekleri

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Yürütme İşlemlerinin Yargısal Denetimi: Anayasamıza gö . HUKUK DEVLETİ

 

Vatandaşların hukuki güvenlik içinde bulundukları, devletin eylem ve işlemlerinin hukuk kurallarına bağlı olduğu bir sistemi anlatır.

 

Hukuk Devletinin Gerekleri

 

Yürütme İşlemlerinin Yargısal Denetimi: Anayasamıza göre, idarenin her türlü işlem ve eylemine karşı yargı yolu açıktır. Ancak bunun bazı istisnalarını yine Anayasa koymuştur. Yüksek Askeri Şura kararları, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Üst Kurulu kararlarına karşı idari yargıya başvurulamaz.

 

Yasama İşlemlerinin Yargısal Denetimi: Kanunlar, Anayasa’ya aykırı olamaz. Anayasa yargısının başlıca görevi kanunların, Anayasaya uygunluğunu denetlemektir.

 

Yargı Bağımsızlığı: Yargının, yasama ve özellikle yürütme organından bağımsızlığını anlatır.

 

Kanuni Hâkim Güvencesi: Hiç kimse kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarılamaz. Bir kim­seyi kanunen tâbi olduğu mahkemeden başka bir merci önüne çıkarma sonucunu doğuran yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler kurulamaz.

 

Ceza Sorumluluğu İlkesi: Kimse, işlendiği zaman yürürlük­te bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı ceza­landırılmaz; kimseye suçu işlediği zaman kanunda o suç için konulmuş olan cezadan daha ağır bir ceza verilemez. Hiç kimse kendisini ve kanunda gösterilen yakınlarını suçla­yan bir beyanda bulunmaya veya bu yolda delil göstermeye zorlanamaz.

 

Hukuk Genel İlkelerine Bağlılık: Tüm uygar ülkelerin benimseyip uyduğu evrensel hukuk ilkeleridir.

Not: Polis Devleti; hukuk devletinin karşıtıdır. Yeniçağ’da Avru­pa’da ortaya çıkan polis Devleti kavramı, yönetenlerin hukuka uymak zorunda olmadığı, yöneticilerin işlemlerinin hukuka aykırı olduğunun iddia edilemediği, keyfi bir yöneti­min egemen olduğu devlet anlayışıdır.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.