1950 öncesi dönemde kamu maliyesi denince devletin klasik görevlerini yerine getirirken yapmış olduğu faaliyetler ve bunların gelir gider dengesinin incelenmesi anlaşılırdı. Yine 1950 öncesinde kamu ekonomisi denince devletin yeni gelişen ekonomik ve sosy 1950 öncesi dönemde kamu maliyesi denince devletin klasik görevlerini yerine getirirken yapmış olduğu faaliyetler ve bunların gelir gider dengesinin incelenmesi anlaşılırdı. Yine 1950 öncesinde kamu ekonomisi denince devletin yeni gelişen ekonomik ve sosyal alana müdahalede kullandığı kurum ve kuruluşlarının gelir gider analizi anlaşılmaktaydı. 1950 sonrası ve günümüzde kamu maliyesi ve kamu ekonomisi aynı anlamda ve her birisi ikisini kapsayacak şekilde anlaşılmaktadır. Kamu ekonomisini Dar ve Geniş anlamda olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Dar anlamda kamu ekonomisi (sektörü), merkezi idarî kuruluşları kapsar. Geniş anlamda kamu sektörü, merkezi idare, mahalli idare kuruluşları, parafiskal kuruluşlar ve kamu girişimlerini kapsamaktadır.
Kamu ekonomisinin bir ekonomi içindeki büyüklüğünü ölçerken KAMU HARCAMALARI/MİLLİ GELİR yöntemi kullanılmaktadır.
KAMU SEKTÖRÜ İLE ÖZEL SEKTÖRÜN KARŞILAŞTIRILMASI
a- Kamu sektörünün temel amacı kamu hizmetlerinin ifasıdır. Bundan dolayı her işte kamu sektöründe kârlılık ve maliyet unsuru gözetilmez. Özel sektörde temel amaç kar olmak zorundadır. Çünkü özel sektör bütçe kısıtı içerisindedir. Kar elde edemezse hayatiyetini sürdüremez.
b-Kamu sektöründe vergilerde olduğu gibi cebri finansman söz konusudur. Özel sektör ise ürettiği mal ve hizmetleri, halka, halkın rızası ile satarak finanse etmektedir ve bundan dolayı burada gönüllü finansman yöntemi geçerlidir.
c- Özel sektör kuruluşlarının her hangi birini ele aldığımız zaman kamu sektörü özel sektör kuruluşlarından her zaman büyüktür.
c- Kamu ekonomisinde gelirler giderlere göre ayarlanır. Özel ekonomide ise herkes ancak geliri kadar gider yapabilir.
d- Kamu sektöründeki tüm ekonomik birimleri yönlendiren hükümet olduğu için özel sektöre göre kamu sektörün ekonominin geneli üzerindeki etkisi daha büyüktür.
Yukarıda devlet faaliyetleri ile ilgili yaklaşımları ele aldık. Şimdi biraz daha maliye biliminin doğrudan konusu içine girip maliye ile ilgili yaklaşımları anlatalım.