Memurlar Görevleri Dışında Hangi İşleri Yapabilir?

Memurlar Görevleri Dışında Hangi İşleri Yapabilir?
Yayınlama: 05.05.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:35
350
A+
A-

Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan memurların, memuriyet sıfatlarının devamı süresince ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır.

Devlet memurlarına yasaklanmış olan Kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan memurların, memuriyet sıfatlarının devamı süresince ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmıştır.

Devlet memurlarına yasaklanmış olan faaliyetler dışında kalan ve devlet memurluğunun itibar ve güven duygusunu sarsmayacak işlerin; mesai saatleri içerisinde olmamak, iş verimini etkilememek, memuriyet görevi ve nüfuzu ile ilişkilendirilmemek kaydıyla yapılması ise mümkün olabiliyor.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

HANGİ FAALİYETLER MEMURLAR İÇİN YASAKLANMIŞTIR?

657 sayılı Kanunun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlıklı 28 inci maddesinde, memurların yapamayacağı faaliyetlerin neler olacağı sayılmıştır. Buna göre, memurların;

-Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek herhangi bir faaliyette bulunmaları,

 -Ticaret ve sanayi müesseselerinde görev almaları,

-Ticari mümessil veya ticari vekil olmaları,

-Kollektif şirketlerde ortak olmaları,

-Komandit şirkette komandite ortak olmaları,

-Mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açmaları,
-Gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir işyerinde veya vakıf üniversitelerinde çalışmaları yasaklanmıştır.
-Üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevlerini yürütebilirler.

-Kooperatif şirket ortağı olabilirler.

-Komandit şirketlerde, sermayesi paylara bölünmüş komanditer ortak ve komanditer (sınırlı sorumlu) ortak olabilirler.

kpss-gy-gk-seti

-Anonim şirket ortağı olabilirler.

-Limited şirket ortağı olabilirler.

Devlet memurları üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri hariç, ortak olabilecekleri diğer şirketlerin yönetim ve denetiminde görev alamaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilcisi olamazlar.
memurhaber.com

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.